Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 25 februarie 2015

Publicat: miercuri, 25 Februarie 2015 , ora 9.39

Bun găsit, dragi melomani! Călătoria noastră în lumea tonalităților continuă astăzi!

Vă reaminesc, în tonalitate, sunetele gravitează spre un centru care poate fi oricare dintre cele 12 sunete ale scării muzicale. Așadar modul major și minor pot fi transpuse pe fiecare dintre acestea.

Ați ascultat data trecută exemple celebre în Do major, tonalitatea model, și ajungem astăzi la modelul minor al tonalității - la minor. Aceasta se află la distanță de 3 mică descendentă față de Do major. Do major și la minor sunt tonalități relative - adică au același material sonor, deosebindu-se doar prin tonică - centrul sonor și prin mod - una este majoră, cealaltă minoră.

Ați ascultat în deschiderea rubricii un fragment din Preludiul în la minor din caietul I al Clavecinului bine temperat de J. S. Bach și vă ofer acum, tot pentru a exemplifica tonalitatea la minor, debutul părtții 1 din Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră în la minor, tot de Bach.

Din perioada clasicismului muzical, vă ofer, în tonalitatea la minor, un fragment din Sonata pentru pian nr.8 de W.A.Mozart

În perioada Romantismului muzical, exemplele de lucrări celebre în tonalitatea la minor sunt numeroase. Iată Capriciul nr.24 pentru vioară solo de Nicolo Paganini.

Tot din seria exemplelor de lucrări celebre scrise în la minor, ascultați începutul Concertului pentru pian și orchestră de Edvard Grieg.

Punem punct ediției de astăzi, ne reîntâlnim data viitoare în lumea unei alte tonalități muzicale!


Andreea Chiselev