Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 17 februarie 2015

Publicat: marți, 17 Februarie 2015 , ora 9.31

Bun găsit, dragi melomani! După ce am vorbit dățile trecute despre creații pentru pian și orchestră semnate Bohuslav Martinu, rămânem în lumea muzicii cehe pentru a face cunoștință cu sonoritățile imaginate de Leos Janacek. Nu a scris concerte pentru pian, însă ne-a lăsat două lucrări interesante dedicate acestui instrument acompaniat de grupuri camerale. Concertino pentru pian, două viori, clarinet, corn și fagot, lucrare din care ascultați fragmente astăzi și Capriccio pentru mâna stângă și ansamblu cameral, subiectul întâlnirii noastre următoare.

În 1925, Janacek scria Concertino pian, două viori, clarinet, corn și fagot, inspirat fiind de talentul pianistului Jan Herman. Lucrarea trebuia să fie un Concert pentru pian dedicat acestui interpret, dar s-a stransformat într-un Concertino de cameră programatic. După cum afirma compozitorul, lucrarea prezintă scene din natură, în care Janacek integracționează cu animale vorbitoare, așadar o tematică de poveste. Este remarcabil cum Janacek, în vârstă de 71, evocă în această lucrare tinerețea.

În Partea întâi, un arici se luptă să intre în vizuina lui, după ce Janacek și prietenii săi au blocat intrarea. Tema ariciului apare încă de la începutul părții, dar revine periodic și se metamorfozează pe parcurs.

În partea a doua a Concertino-ului de Jeos Janacek, o veveriță sare de pe o ramură pe alta. Chiar și după ce Janacek o prinde, aceasta nu se oprește din alergat.

Partea a treia prezintă cântul păsărilor de noapte.

Partea a patra din Concertino-ul lui Janacek aduce laolaltă toate animalele pentru o discuție, în care pianul este observator și va combina toate temele.

Cu finalul Concertino-ului pentru pian, două viori, clarinet, corn și fagot de Leos Janacek se încheieastăzi Ghidul melomanului începător. Pe data viitoare!


Andreea Chiselev