Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 30 ianuarie 2015

Publicat: vineri, 30 Ianuarie 2015 , ora 8.25

Bun găsit, rămânem astăzi în lumea muzicii ruse și vorbim despre un compozitor prea puțin cunoscut, a cărui creație începe însă să fie valorifică - Nikolai Medtner - contemporan cu Rahmaninov și Scriabin. La începutul secolului 20 era recunoscut ca unul dintre cei mai importanți creatori, extem de influent în elita intelectualilor ruși. A fost de aemenea un mare pianist și gânditor, a cărui profunzime era apeciată de conteporanii săi, printre care se numără de asemenea Furtwängler, Glazunov și Prokofiev. Pare astfel paradoxal faptul că și-a petrecut ultimii 30de ani din viață la Londra, rămânând practic necunoscut publicului și a trăit în sărăcie. Personalitatea sa componistică este o combinație între rădăcinile germane și spiritul rus, iar contemporanii vorbeau despre caracterul intens psihologic, demonic, al muzicii sale.

Primul dintre cele trei concerte pentru pian și orchestră semnate Nikolai Medtner , în do minor, se remarcă prin inspirația și frumusețea melodicii. A fost început în 1914 și interpretat pentru prima dată la Moscova în 1918, solist fiind compozitorul.

Tragismul primului Război Mondial se reflectă în acest opus. Pentru că pentru Medtner cultura rusă și cea germană însemnau la fel de mult, războiul dintre cele două țări a devenit o tragedie personală pentru el. Concertul este o construcție grandioasă într-o singură parte, în formă de sonată. Dezvoltarea este neobișnuită, constând într-o temă cu variațiuni.

Originalitatea Concertului nr.1 pentru pian și orchestră de Nikolai Medtner este sporită de interferența a două principii structurale - forma de sonată oferă conturul lucrării iar cea variațională îi diversifică și fragmentază conținutul.

Scurta repriză este foarte dinamică iar Coda reprezintă climaxul Concertului.

Cu finalul Concertului nr.1 op.33 în do minor de Nikolai Medtner se încheie astăzi Ghidul melomanului începător. Pe data viitoare!
Andreea Chiselev