Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 9 decembrie 2014

Publicat: marți, 9 Decembrie 2014 , ora 12.14

Bun găsit, dragi melomani! Călătoria noastră în lumea opusurilor compuse de-a lungul timpului pentru pian și orchestra continuă! Facem un popas la creația lui Camille Saint-Saëns și vă propun pentru început un fragment din Concertul său nr.1 în Re major, scris în 1858, la vârsta de 23 de ani.

Pianistul Anton Rubinstein susținea o serie de concerte la Paris în 1868 când și-a menționat dorința de a dirija un program cu Saint-Saëns solist. Acesta a vrut să prezinte un nou opus, așa că s-a grăbit să scrie Concertul pentru pian nr.2 în sol minor. Partitura a fost finalizată în 17 zile, iar prima audiție nu a ieșit foarte bine datorită timpului foarte scurt pe care compozitorul l-a putut aloca studiului. Lucrarea nu a avut mare succes la public atunci, dar a devenit apoi și a rămas cel mai cunoscut dintre cele 5 Concerte pentru pian și orchestră al lui Camille Saint-Saëns

Despre Concertul 2 pentru pian și orchestră de Saint-Saëns s-a spus după premieră că ar începe cu Bach și s-ar termina cu Offenbach. Partea a doua este un dialog glumeț între solist și orchestră, de un umor care ne duce cu gândul la o cunoscută lucrare pe care Saint-Saëns o va compune ulterior, Carnavalul animalelor. Iară un fragment din partea a doua a Concertului în sol minor, Allegro scherzando.

Finalul Concertului 2 pentru pian și orchestră de Saint Saens este o Tarantella, dansul italian mult iubit de compozitorii romantici.

Cu ultimele pagini din Concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Camille Saint-Saëns punem punct Ghidului melomanului începător de astăzi! Pe data viitoare, când de reîntâlnim în lumea aceluiași compozitor francez !
Andreea Chiselev