Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 20 noiembrie 2014

Publicat: joi, 20 Noiembrie 2014 , ora 9.55

Bine v-am regăsit, dragi ascultători, în lumea sonorităților pentru pian și orchestră!

Cele două Concerte ale lui Frederic Chopin au fost scrise la câteva luni distanță unul față de celălalt, în 1829-1830, între 19 și 20 de ani. Dacă stilul lui Chopin în interpretarea pianistică s-a dovedit unic încă de la început, ca și compozitor a fost deschis unor influențe, printre care se numără cele ale stilului belcanto, care l-a inspirat să reinventeze pianul ca un instrument ce "cântă" cu profunzimea, lirismul, suavitatea vocii umane, încorpărând contrastul dramatic al ariilor de operă. Mai puțin discutată este influența pe care tehnica instrumentală a lui Bach a avut-o asupra lui Chopin, pe care acesta îl admira pentru claritatea exprimării sale muzicale și a scriiturii.

Concertul pentru pian și orchestră în mi minor este numerotat cu nr.1, dar a fost scris după cel în fa minor, care poartă numărul 2.

Pasiune, mândrie dar și duioșie caracterizează prima parte a lucrării. După ampla introducere a orchestrei, pianul are o apariție furtunoasă.

Partea a 2-a a Concertului nr.1 pentru pian și orchestră al lui Frederic Chopin - "Romanță", este o nocturnă reținută, de o mare simplitate, dar care crește și câștigă pe parcurs devenind complexitate.

Partea a 3-a a se remarcă prin marea dificultate pianistică. Debutează cu o secvență de acorduri care conduce spre un "cracoviac" - dans popular polonez.

Cu finalul Concertului nr.1 în mi minor pentru pian și orchestră de Frederik Chopin se încheie astăzi ghidul melomanului începător! Pe data viitoare, când rămânem în lumea muzicii lui Chopin!

Andreea Chiselev