Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 13 noiembrie 2014

Publicat: joi, 13 Noiembrie 2014 , ora 12.48

Bine v-am regăsit, dragi iubitori ai muzicii!

Suntem la capitolul Concerte pentru pian și orchestră și am vorbit dățile trecute despre lucrările în acest gen semnate Ludwig van Beethoven. Marele compozitor german a compus însă și un concert cu o formulă solistică triplă, care include pianul, vioara și violoncelul.

Scris între 1803-1804, Concertul încheie simbolic o tradiție barocă, a Concertelor brandenburgice ale lui Johann Sebastian Bach. Este vorba despre tipul de concerto grosso cu grup solistic aflat în dialog cu ansamblul orchestral.

Colaborarea se desfășoară aici conform regulilor clasice, într-o succesiune tradițională a celor trei mișcări - repede, lent repede. Iată un fragment din partea 1 a acestui Triplu concert de Beethoven, în Do major.

Deși Tripul concert pentru pian, vioară violoncel și orchestră de Beethoven are o scructură clasică, se pot observa libertăți formale multiple, care afirmă un tip de discursivitate rapsodică, un caracter episodic al entităților tematice, așa cum au remarcat specialiștii care au analizat lucrarea. Ascultați acum și un fragment din partea a 2-a.

Pianistul și violonistul beethoven pune în dificultate violoncelul în Triplul concert, partitura lui fiind foarte dificilă tehnic și conducând adesea desfășurarea muzicală. Iară și partea a 3-a.

Cu acest fragment din finalul Triplului concert pentru pian, vioară, violoncel și orchestră se încheie astăzi Ghidul melomanului începător! Pe data viitoare!

Andreea Chiselev