Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 29 octombrie 2014

Publicat: miercuri, 29 Octombrie 2014 , ora 14.20

Bun găsit, dragi melomani! Călătoria noastră prin repertoriul concertelor pentru pian și orchestră continuă! După ce am vorbit despre Johann Sebastian Bach și apoi despre fiii săi mai mari, Carl Philipp și Wilhelm Friedemann, ajungem astăzi pe firul cronologic al istoriei muzicii la un alt reprezentant al familiei Bach, cel mai tânăr dintre fiii compozitori ai lui Johann Sebastian, și anume Johann Christian Bach. Acesta reprezintă o legătură între lumea barocului și cea a clasicismului muzical.

A pătruns în tainele muzicii cu ajutorul tatălui său, dar și al fratelui mai mare Carl Philipp, înainte de a decide să plece în Italia, unde s-a convertit la catolicism și a devenit organist al catedralei din Milano. În 1762, Johann Christian Bach a călătorit spre Londra, unde a început să compună operă, devenind o personalitate importantă a vieții muzicale londoneze. În 1764 l-a cunoscut pe foarte tânărul Mozart, care călătorea în Anglia alături de tatăl său, iar Johann Christian Bach i-a devenit mentor și prieten.

Ascultați un fragment din Concertul în La major scris de Johann Christian Bach în 1784, interpretat la clavecin.

Vă spuneam că muzica lui Johann Christian Bach era foarte cunoscută la Londra. Influențat de studiile în Italia, a devenit cunoscut ca un maestru al stilului galant, care promova o întoarcerea la simplitatea clasică, după complexitatea din epoca barocului târziu. Muzică mai simplă, cu mai puține ornamente și mai multă atenție acordată melodiei.

Fortepiano-ul, strămoșul pianului de astăzi, a început să câștige teren în fața clavecinului, iar Johann Christian Bach l-a utilizat în concertele sale, fascinând publicul.

Iată un fragment din Concertul în sol major interpretat la fortepiano.

Acum, dintr-un set de 6 concerte de Johann Christian Bach, publicate în 1777, ascultați Concertul op.13 nr.2.

Tot din același ciclu de Concerte semnate Johann Christian Bach, cel op.13 nr.4 în Si bemol major era cel mai cunoscut la acea vreme. A devenit și mai special când Haydn a realizat un arajament pentru pian solo al acestei lucrări, la 10 ani după dispariția lui Johann Christian Bach.

Atât pentru astăzi, pe data viitoare !

Andreea Chiselev