Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 9 octombrie 2014

Publicat: joi, 9 Octombrie 2014 , ora 14.29

Bun găsit, în lumea muzicii pentru pian a secolului 20. Am vorbit deja, dintre marii compozitori și totodată pianiști ruși, despre Rahmaninov, Scriabin, Prokofiev și Șostakovich. Iar pentru astăzi v-am pregătit exemple muzicale din creația unui alt important compozitor rus, un compozitor cameleonic, de o mare versatilitate stilistică - Igor Stravinski. Cele aproape 7 decenii de activitate ale acestuia coincid cu primele 7 decenii ale secolului trecut. Stravinski pornește de la folclorul rus și a emancipat ritmul, a explorat politonalismul și polimodalismul - adică a realizat suprapuneri de tonalități și moduri, a utilizat de asemenea structuri clasice și baroce, dar și jazzul sau tehnica dodecafonică, în care toate cele 12 sunete ale gamei cromatice au aceeași importanță.

Din perioada rusă-folclorică a creației lui Stravinski fac parte, spre exemplu cele trei balete lucrate împreună cu Serghei Diaghilev: Pasărea de foc, Petrușka și Ritualul primăverii.

Ați ascultat în fundal un fragment din Cele trei mișcări din Petrușka, iar acum vă propun finalul din Pasărea de foc, tot în versiune pentru pian.

În 1919, Stravisnki a compus piesa Piano Rag Music, în care încorporează elemente din perioaada sa rusă de creație - ritmul ostinato, bitonalism, accente ritmice neregulate, schimbări metrice frecvente, din care rezultă caracterul improvizatoric al acestei lucrări.

Pentru cei care se află la început în tainele pianului, Stravinski a scris și piese ușoare. Iată un exemplu, în ritm de vals.

Iar în final, un tango semnat de Igor Stravinski.

Andreea Chiselev