Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 8 octombrie 2014

Publicat: miercuri, 8 Octombrie 2014 , ora 10.00

Dmitri Șostakovici

Vă propun și astăzi exemple din repertoriul pentru pian al secolului 20 - ne aflăm în continuare în spațiul geografic rus. Dmitri Șostakovici a studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg cu Alexandr Glazunov, iar aici îi cunoaște pe ceilalți mari compozitori ruși ai vremii: Rahmaninov, Prokofiev și Stravinski.

După absolvire, Șostakovici este determinat să trăiască doar din muzică, așa că începe o dublă carieră de pianist și compozitor, însă stilul său extrem de pragmatic și reținut de a cânta la pian - influențat la acea vreme de Satie - s-a dovedit fără succes la public, așa că Șostakovici s-a axat în principal pe vocația sa de compozitor. Genurile și formele pe care le abordează sunt în general cele tradiționale. Coordonata neoclasică se întrevede spre exemplu în cele 24 de Preludii și fugi.

Preludiul nr.11 în Si major

Printre cele mai timpurii creații pentru pian ale lui Șostakovici se numără cele Trei dansuri fantastice op.5, scrise în 1922, când avea 16 ani.

Trei dansuri fantastice op.5

Dintre cele două Sonate pentru pian compuse de Șostakovici vă propun un fragment din cea cu numărul 2, în si minor.
Iar în final, un fragment din Dans spaniol din Suita Tăunul de Dmitri Șostakovici. Suita provine din muzica pe care compozitorul a scris-o pentru filmul cu același nume, apărut în 1965.
Andreea Chiselev