Arhivă : Recomandări Înapoi

Lucrezia Borgia de Gaetano Donizetti la 'Opera în interpretări de referință', 29 octombrie

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2017 , ora 11.00

Una dintre cel mai des cântate și iubite opere ale secolului al XIX-lea a fost Lucrezia Borgia de Gaetano Donizetti, apreciată nu numai datorită calităților sale pur muzicale, ci și subiectului sumbru, ce mișca sensibilitățile de tip Romantic. Operă de ansambluri, creația lui Donizetti a avut parte, vara aceasta, de o interpretare extraordinară în cadrul Festivalului de la Salzburg. Prezentată în versiune de concert în 27 august 2017 la Grosses Festspielhaus, partitura i-a avut soliști pe soprana Krassimira Stoyanova în rolul titular, pe tenorul Juan Diego Florez în Gennaro și pe basul Ildar Abdrazakov în Don Alfonso. Distribuția a fost completată de mezzo-soprana Teresa Iervolino - Maffio Orsini, tenorii Mingjie Lei - Jeppo Liverotto,Ilker Arcayürek - Oloferno Vitellozzo, de Gleb Peryazev în Apostolo Gazella, Ilya Kuryukin în Ascanio Petrucci, Andrzej Filonczyk în Gubetta, Andrew Haji în Rustighello și Gordon Bintner în Astolfo. Soliștii, Orchestra Mozarteum din Salzburg și Corul Operei de Stat din Viena au fost dirijate de Marco Armiliato.

Duminica aceasta, în 29 octombrie 2017, vă propun, deci, o nouă imprimare din stagiunea Euroradio, disponibilă prin intermediul Uniunii Europene de Radio.

Interpretarea celor trei soliști din rolurile principale a fost foarte aproape de ideal: Krassimira Stoyanova, cu timbrul ei splendid, a dăruit o Lucreție nobilă, foarte emoționantă și, deși vocea ei nu este, aparent, cea mai potrivită pentru anumite apasaje de coloratură, aceste momente nu au reprezentat obstacole în redarea partiturii. Timbrul luminos, vocea puternică și frazarea elegantă a lui Juan Diego Florez s-au mulat perfect pe cerințele rolului Gennaro, iar basul Ildar Abdrazakov, cu vocea lui întunecată, a fost un partener de scenă compatibil cu cele două staruri ale operei. Dacă cei trei sunt deja binecunoscuți pe plan internațional, o surpriză plăcută a reprezentat-o aici mezzo-soprana Teresa Iervolino, în rolul Maffio. Vocea ei caldă și bogată în armonice începe să capete notorietate - în stagiunea trecută a debutat la Opera din Paris în Angelina din Cenușăreasa lui Rossini. Probabil că îi vom auzi mai des numele în curând.

Lucrezia Borgia este o figură istorică, așa cum sunt multe alte personaje din operele scrise de Donizetti în anii 1830 (mare parte din cele prezente în Anna Bolena, Maria Stuarda sau Roberto Devereux, de exemplu). Sigur, niciuna dintre aceste opere nu și-a propus să fie un soi de documentar, creațiile fiind un amestec de realitate și ficțiune. De fapt, ceea ce este important aici nu este redarea unor evenimente ce s-au petrecut cu adevărat, așa cum nu este semnificativ nici să distingem, în acest caz, între realitate și ficțiune. Ce contează aici este puterea de convingere a poveștii, care trebuie să fie plauzibilă din punct de vedere dramatic.

"Lucrezia Borgia" de Gaetano Donizetti - Opera în interpretări de referință, 29 octombrie 2017, ora 21.00

Irina Cristina Vasilescu