Arhivă : Recomandări Înapoi

Restituiri, reconstituiri. Muzici vechi în 'haine' noi - Muzici tradiționale, 5 aprilie 2016

Publicat: joi, 31 Martie 2016 , ora 13.26

Etnomuzicologia aplicată, astăzi. Actualitatea și necesitatea transmiterii bunurilor muzicale tradiționale

Este binecunoscută, la nivel european și mondial, necesitatea actuală, stringentă și urgentă, privind identificarea, conservarea și transmiterea bunurilor culturale tradiționale, prin intermediul cercetărilor etnomuzicologice aplicate și prin implicarea activă a noilor generații de interpreți. În acest sens, UNESCO a lansat, începând cu anul 2008, un program dedicat patrimoniului cultural intangibil al umanității, care cuprinde și o listă reprezentativă de tradiții orale, arte ale spectacolului, practici sociale, ritualuri, festivități etc., toate menite să ofere o imagine cât mai cuprinzătoare asupra patrimoniului spiritual mondial actual. În acest context se încadrează și proiectele care vizează revitalizarea și revalorificarea muzicilor tradiționale, vechi, recuperate din arhive, reînvățate și reînveșmântate în "haine noi", reinterpretate și readuse în fața publicului contemporan prin înregistrări contemporane, actualizate.


"Praguri". Un proiect propus de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească "Icoane" al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca

Coordonat de profesorul universitar dr. Ioan Bocșa, acest ansamblu a fost constituit în anul 1995, ca un posibil răspuns față de necesitatea de a promova și de a reconsidera valorile spirituale tradiționale românești. Un deziderat important, în acest act de cultură și educație, constă în preluarea și restaurarea unor piese muzicale tezaurizate în culegerile din secolul trecut, ca și ale unor materiale culese de profesori și studenți direct de pe teren, din zone în care folclorul mai este încă prezent, sub forma unor practici, ritualuri, dansuri și cântece vechi. Ciclul vieții, concretizat prin așa-numitele "praguri" sau evenimente importante ale trecerii omului prin timp (naștere, nuntă, cătănie, muncă și moarte) este valorificat prin modalități particulare (prin excelență orale) de asimilare și interpretare a repertoriului, printr-o emisie vocală specific folclorică, prin formule instrumentale tipice muzicii țărănești transilvane. Scopul asumat este dual: formarea tinerelor generații în spiritul cunoașterii și aprecierii tezaurului de cultură tradițională, împreună cu reconstituirea acelei ambianțe culturale, de o bogăție și varietate unice, proprii satului românesc ancestral.


"Alte Aufnahmen im neuen Gewand" ("Vechi înregistrări în straie noi"). Un experiment etnomuzicologic și discografic din Tirolul de Sud, Italia

Vă supun atenției un foarte interesant experiment discografic, realizat în anul 2010 sub egida Institutului de educație muzicală în limbile germană și ladină din Bolzano, Italia, prin departamentul său de arhivare, cercetare și valorificare a folclorului sudtirolez (Referat Volksmusik). O echipă interdisciplinară de etnomuzicologi și interpreți din cadrul acestui institut a desfășurat o intensă activitate de analiză și transcriere a înregistrărilor istorice care au fost realizate, în această regiune, de muzicologul german Alfred Quellmalz în perioada anilor 1940-1942. În urma acestui demers analitic, interpretativ și de restaurare sonoră a rezultat un dublu CD, intitulat "Alte Aufnahmen im neuen Gewand" ("Vechi înregistrări în straie noi"), care valorifică cele mai reprezentative eșantioane sonore de arhivă, cu inestimabilă valoare documentară, prin interpretări muzicale actuale. Unele dintre înregistrările istorice poartă patina vremii dar și caracterul lor documentar, evidențiat și prin anunțuri ale titlurilor, indispensabile pentru metodologia înregistrărilor etnomuzicologice de teren. Relevând un adevărat arc peste timp, piesele instrumentale, sudtiroleze și ladine, din cadrul acestui dublu CD, sunt prezentate, fiecare, în dublă ipostază: istorică și în reinterpretări actuale, reconstituite.

Vă invit, așadar, marți 5 aprilie 2016, de la ora 20.30, doar aici, la "Muzici tradiționale", în direct la Radio România Muzical sau pe site-ul www.romania-muzical.ro, să descoperim împreună două proiecte culturale care se încadrează în direcția actuală de transmitere a bunurilor culturale tradiționale, prin intermediul cercetărilor etnomuzicologice aplicate și prin implicarea activă a noilor generații de interpreți.

dr. Constantin Secară,
etnomuzicolog