Arhivă : Recomandări Înapoi

Stéphane Denève, invitatul Poveștilor de succes ale muzicii - 25 ianuarie 2015

Publicat: joi, 22 Ianuarie 2015 , ora 13.11

"Un artist formidabil cu o abordare inteligentă și imaginativă a muzicii, cu puterea de a atrage publicul și de a-l conecta la muzicienii din orchestră." Acestea sunt cuvintele cu care îl prezenta pe Stéphane Denève, Yannick Nézet Seguin, directorul muzical al Orchestrei din Philadelphia cu ocazia învestirii francezului în poziția de dirijor principal invitat începând cu stagiunea 2014-2015.

O podoabă capilară ce atrage dintr-un început atenția întregește șarmul unei staturi impunătoare și al unei personalități energice, volubile, cu umor, în care ghicești însă autoritatea dirijorului care lucrează cu cele mai mari orchestre din lume ale momentului. Așa l-aș descrie pe muzicianul de 44 de ani în a cărui companie am avut privilegiul de a mă afla pentru mai bine de 30 de minute, pentru interviul realizat pentru Poveștile de succes ale muzicii, în timpul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - Radiro 2014.

Din momentul în care a schimbat pianul cu bagheta dirijorală, Denève a ocupat poziția de director muzical al Orchestrei Naționale Regale Scoțiene, dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Stuttgart, ansamblu alături de care l-am putut asculta și la București și la conducerea căruia va continua să se afle până cel puțin în 2016. În urmă cu doi ani a început colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Bruxelles, ca prim dirijor invitat, însă instituția muzicală belgiană s-a grăbit să anunțe că Denève va deveni dirijorul său șef, începând din stagiunea 2015-2016. Nu va fi singura sa îndatorire, căci în afară de Bruxelles și Stuttgart, Denève a preluat, după cum vă spuneam, și postul de principal invitat al Orchestrei din Philadelphia.

Dar de ce îl caută toate aceste instituții muzicale prestigioase? Ce anume diferențiază dirijatul lui Stéphane Denève de cel al altor colegi de breaslă? Care sunt principiile de la care pornește? Am încercat să aflăm din dialogul a cărui primă parte vă invit să o urmăriți duminică, 25 ianuarie, ora 10.00, în emisiunea Poveștile de succes ale muzicii.

Monica Isăcescu