Arhivă : Recomandări Înapoi

Hélene Grimaud este 'Interpretul zilei' la Arpeggio - 7 noiembrie 2014

Publicat: marți, 4 Noiembrie 2014 , ora 12.26

Pianista Hélène Grimaud nu este doar o artistă profund pasionată și dedicată muzicii, deși realizările în acest domeniu joacă un rol central în viața ei. Ea este o femeie cu multiple veleități, care se extind și dincolo de instrumentul la care cântă cu o minunată expresie poetică și cu un control tehnic inegalabil. Artista franceză este o ferventă apărătoare a faunei sălbatice, o activistă pentru drepturile omului și… scriitoare.


Debut, la 18 ani alături, de Orchestra din Paris

Născută în 1969 în Aix-en-Provence, a început studiul pianului la vârsta de 7 ani în localitatea natală, pentru ca apoi să le continue la Marsilia. La doar 13 ani a fost acceptată la Conservatorul din Paris, iar trei ani mai târziu lua deja un premiu I la o competiție de pian. În 1987 debutează cu un recital bine primit la Tokio. În același an, dirijorul Daniel Barenboim o invită să cânte alături de Orchestra din Paris.

Acest concert a marcat lansarea carierei sale muzicale, caracterizată de concerte alături de cele mai mari orchestre ale lumii, sub baghetele unor dirijori celebri. Înregistrările pianistei franceze au fost aclamate de critici și răsplătite în nenumărate rânduri cu premii - Cannes Classical Recording of the Year, Choc du Monde de la musique, Diapason d'or, Grand Prix du disque, Record Academy Prize (Tokyo), Midem Classic Award și the Echo Award.


Spirit plurivalent

Între debutul din 1995 cu Orchestra Filarmonică din Berlin sub conducerea lui Claudio Abbado și primul său concert cu Filarmonica din New York în 1999 sub conducerea lui Kurt Masur - doar două dintre nenumăratele repere muzicale apreciate - Hélène Grimaud a mai avut un debut de cu totul altă natură. A fondat în jumătatea nordică a statului New York Centrul pentru protejarea lupilor. Dragostea ei pentru speciile pe cale de dispariție a fost provocată de o întâlnire întâmplătoare cu un lup, fapt ce a determinat-o să deschidă un centru pentru educație ecologică.

Angajamentele extra-muzicale ale artistei nu se sfârșesc aici, ea fiind, de asemenea, membru în Organizația Muzicieni pentru Drepturile Omului - o rețea internațională de muzicieni și oameni care lucrează în domeniul muzicii ce promovează o cultură a drepturilor omului și a schimbărilor sociale.

În mod remarcabil, printre toate aceste activități, Hélène Grimaud a găsit timp și pentru scris. Prima ei carte, Variations sauvages, a fost publicată în limba franceză în 2003 și, ulterior, tradusă în patru limbi; ei i-au urmat încă două volume, parțial autobiografice.

Hélène Grimaud este, fără îndoială, un artist plurivalent, devotamentul ei profund pentru muzică fiind reflectat, de asemenea, și în celelalte preocupări ale ei.

Vineri, 7 noiembrie, Hélène Grimaud împlinește 45 de ani. Cu acest prilej, Radio România Muzical îi dedică rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii Arpeggio, începând cu ora 10,00. O vom asculta pe pianista franceză oferindu-ne lucrări de Chopin, Șostakovici și Mozart, așa cum ne-a obișnuit, în cele mai bune variante interpretative contemporane.

Gina Macsențian