Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Sergiu Celibidache este Interpretul Zilei - 14 august 2014

Publicat: joi, 7 August 2014 , ora 15.41

Un stil dirijoral original care a dat naștere unor interpretări intense, de un fin echilibru și de o trăire interioară puternică - sunt cuvintele folosite pentru a-l descrie pe unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX - Sergiu Celibidache.

În 28 iunie 1912, în orașul Roman din județul Neamț, se năștea unul dintre cei mai renumiti dirijori și compozitori ai lumii - astfel începe biografia sa. Nu mulți știu însă că era pasionat de matematică, fizică și filosofie.

Ioana Procopie Dumitrescu, soția maestrului Sergiu Celibidache, în dialog cu Iosif Sava

A lucrat cu orchestre din toată lumea alegându-le doar pe cele care îi ofereau libertatea de a-și pune în aplicare viziunea muzicală. Solicita de fiecare dată de trei ori mai multe repetiții decât oricare alt dirijor. "Era adversarul de neinduplecat al rutinei și nu accepta acest lucru nici din partea membrilor orchestrei." afirmă academicianul si matematicianul Solomon Marcus.

Nu e un secret că refuza orice orice fel de înregistrare, chiar și a repetițiilor, pentru că, motiva el, "microfonul nu poate capta sunetul cu o calitate muzicală".

"Muzica trebuie să te elibereze, nu doar să te miște" afirma Sergiu Celibidache. Tot el spunea că "muzica nu corespunde unei forme de a fi. E o devenire, e ceva care se naște, crește, ajunge la un punct de maximă expansiune și moare, ca o plantă, ca un sentiment, ca orișicare activitate omenească. Deci, mata vrei să fixezi ceea ce te-a impresionat cândva, în loc să păstrezi în matale posibilitatea de a te impresiona, de a avea la dispoziție elementele cu care iar intri în stadiul de euforie, care încă nu-i muzică.... transcenderea stadiului de euforie poate duce la ceea ce numim noi, câțiva dintre noi, muzică."

Dintre toate ansamblurile pe care le-a dirijat, cel mai des menționate sunt Filarmonica din Berlin și din 1979, Filarmonica din München, care sub conducerea sa, a devenit una dintre cele mai apreciate orchestre simfonice din lume.

Sergiu Celibidache s-a evidențiat și prin latura sa pedagogică - fie prin dialogul cu studenții săi, fie de la pupitrul orchestrei:

În 14 august comemorăm 18 ani de la trecerea sa în eternitate. La Radio România Muzical marcăm acest moment în cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Ioana Marghita, cu opusuri de Verdi și Brahms în viziunea "Interpretului Zilei" - Sergiu Celibidache.

Lucian Haralambie