Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'UNDEva în 28' de Ilinca Stihi, nominalizat la Prix Europa 2019

Publicat: marți, 27 August 2019 , ora 13.44

Radio România s-a calificat la prestigiosul concurs european de producții media Prix Europa, găzduit anul acesta la Potsdam în perioada 6-12 octombrie. Prix Europa a anunțat ieri nominalizările pentru ediția 2019 a concursului. Comedia în serial UNDEva în 28 de Ilinca Stihi, co-produsă de Teatrul Național Radiofonic și Radio România Actualități, face parte din cele 29 de producții selectate, la secțiunea Radio Fiction.

Desfășurat sub motto-ul Changing Europe-The Power of Dialogue, festivalul concurs Prix Europa a fost înființat în 1987 de Parlamentul European și de Comisia Europeană și este susținut de European Broadcasting Union (EBU), precum și de numeroase organizații europene de media. Festivalul răsplătește cele mai bune producții europene de radio, televiziune și online, în trei secțiuni distincte, se adresează producătorilor profesioniști și are ca scop stimularea creativității și încurajarea celor mai noi tendințe în creația europeană de media. Festivalul, ajuns la a 32-a ediție, se desfășoară de anul acesta la Potsdam (după Berlin) și a nominalizat, din cele 650 de producții înscrise inițial la cele trei categorii (TV, Radio, Media), concurenții competiției pentru fiecare secțiune în parte. Specificul evenimentului o dă componența deschisă a juriului, format din reprezentanți ai fiecărei producții selectate în concurs, care participă la dezbateri și votează individual producțiile din categoria la care sunt jurați. Astfel, producția câștigătoare a fiecărei categorii se desemnează prin votul majorității membrilor juriului. În cursul perioadei de desfășurare a festivalului au loc evenimente speciale destinate participanților și publicului larg, realizate împreună cu instituții și organizații partenere.

Pentru dubla aniversare din 2018, Centenarul Marii Uniri și 90 de ani de existență ai Radio România, Teatrul Național Radiofonic a produs o ficțiune originală, relaxată dar documentată, a contextului istoric al înființării radioului public și a apariției unui nucleu de artiști dedicați producției de teatru radiofonic, sincron cu Radiourile europene.UNDEva în 28 este o comedie adresată tuturor ascultătorilor Radio România, difuzată în premieră absolută ca teatru în serial în intervalul dintre cele două aniversări: 1 noiembrie - 1 decembrie 2018. Pe parcursul a 11 episoade, scenariul parcurge cu elanul empiric al epocii etapele experimentării și descoperirii teatrului radiofonic și a mijloacelor specifice de expresie artistică. Scenariul Ilincăi Stihi pleacă de la realități documentate, semnalate nu doar prin referințe la date și fapte verificabile în istorie, ci și prin denominarea unora din personaje cu numele lor reale (Hurmuzescu, primul director al Radioului, actorul George Calboreanu etc.). Contextul local e completat, în scenariu, de trimiteri la momente din istoria evoluției teatrului radiofonic (calchiază Războiul lumilor de Orson Welles, restituie prin tunelul timpului evoluția tehnologiilor pe un ton tandru-ironic etc.).

Pentru Prix Europa a fost înscris episodul 9 - Noaptea dintre ani, un moment de bilanț al elanurilor începuturilor teatrului radiofonic, privit în scenariu ca o imersiune în realitatea tehnologică de azi, percepută ca ficțiunea pseudo-științifică de personajele sitcom-ului. Serialul poate fi ascultat online pe http://www.eteatru.ro/#art-index/undeva-in-28-de-ilinca-stihi/5711

UNDEva în 28

Scenariu original și regia artistică: Ilinca Stihi. În rolurile principale: Rufus - Cristi Iacob, Giliola - Maia Morgenstern, Mărioara - Medeea Marinescu, Hurmuzescu - Gheorghe Visu, Moscu - Răzvan Vasilescu, Aristizza - Mirela Zeța, Pipidi - Andi Vasluianu, Caracalian - Șerban Pavlu, Calboreanu - Mihai Constantin, Aglaia - Rodica Mandache, Eliza- Manuela Ciucur. În alte roluri: Dan Condurache, Constantin Cojocaru, Ion Haiduc, Mihai Bisericanu, Mircea Constantinescu, Dan Tudor, Lucian Ionescu Dan Clucinschi, Marius Rizea, Hetel Voicu, Ionuț Kivu, Nicolae Călugărița, Ioana Calotă, Dorin Andone, Janine Stavarache, Andrei Miercure, Florin Dobre, Ciprian Cojenel, Ionuț Ciocia, Daniel Tudorică, Constantin Florescu, Toma Vasile, Robert Radoveneanu, Adrian Nour Vlad Bîrzanu, Emilian Mârnea, George Constantinescu, Hetel Voicu, Ada Navrot, Silviu Olteanu, Marius Furtună, Andrei Stăncescu, Vlad Vîlciu și muzicienii: Maria Buză, George Pătrașcu, Vlad Pasencu. În roluri episodice: Orodel Olaru, Răzvan Ursuleanu, Cătălin Coman, Ionuț State, Silvia Creiniceanu, Raluca Tănăseanu, Luca Ioachimescu, Milica Creiniceanu, Loredana Năzat. Cu participarea extraordinară a actorilor Valentin Teodosiu și George Mihăiță. Sound design și regia muzicală: Tom Brânduș, înregistrări de teren: Cătălin Coman, Răducu Buia. Regia de studio: Milica Creiniceanu, organizator de producție: Puiu Preda, asistență economică: Loredana State și Raluca Tănăseanu. Redactor și coordonator de proiect: Oana Cristea Grigorescu. Producție a Teatrului Național Radiofonic și a Radio Romania Actualități, noiembrie 2018.