Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Sultan pentru o zi', în premieră la Radio România Cultural și în avanpremieră în mansarda librăriei Cărturești Verona

Publicat: joi, 22 Noiembrie 2018 , ora 13.50

Teatrul Național Radiofonic pentru copii prezintă, în premieră absolută, la Radio România Cultural, duminică, de la ora 9:00, spectacolul: "Sultan pentru o zi" scenariu de Costin David după un basm din 1001 de nopți. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuție: Constantin Codrescu, Virgil Ogășanu, Alexandru Bindea, Mihai Bisericanu, Cristian Iacob, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Adina Lucaciu, Daniel Badale, Ionuț Kivu, Dani Popescu, Ada Navrot, Ștefan Velniciuc, Jeanine Stavarache, Petre Lupu, Mircea Constantinescu, Cristi Dionise, Orodel Olaru, Nicu Banea, Violeta Berbiuc, Ion Arcudeanu, Iulian Cuza, Iulian Burciu, Ciprian Chiricheș, Claudia Drăgan, Lucian Bîrsan, Rareș Zimbran. Redactor: si coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Renata Rusu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mihnea Chelaru

Minunatele povești ale celor 1001 de nopți au fascinant Occidentul încă de la prima lectură. Cele dintâi tălmăciri, semnate de marii orientaliști ai vremii, au exercitat o irezistibilă forță de seducție asupra multor artiști, fie ei scriitori, precum Edgar Allan Poe, Thackeray, Wilhelm Hauff, Robert Louis Stevenson, Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Naghib Mahfouz, Andrei Codrescu ori Mario Vargas Llosa, fie pictori, arheologi, istorici, oameni de teatru și film sau compozitori. La mai bine de trei secole de la cucerirea continentului european, poveștile arabe continuă să exercite același farmec asupra publicului, în toate variantele abordate: versiuni literare pentru copii, adolescenți ori adulți, ecranizări grandioase, impresionante montări de scenă, desene animate sau benzi desenate. Fără îndoială, este meritul măiestriei literare care străbate exotica împletire de motive și influențe din mitologiile și/sau folclorul indian, persan, arab yemenit, iudaic, egiptean și mesopotamian, pe care le regăsim în poveștile arabe. Dar, poate că mai presus de verva dialogului și de ineditul situațiilor, sau de actele de curaj sau de trădare despre care ni se povestește, ceea ce face din cartea celor 1001 de nopți a treia cea mai vândută carte din lume (după Biblie și operele lui W. Shakespeare) sunt personajele: frumoasa si inteligenta Șeherezada, cea care îi spune sultanului Șahriar poveste după poveste, pentru a-și salva viața si a-și mântui regatul, sau istețul Ali Baba, sau Aladin cu lampa sa cea fermecată, sau temerarul Sindbad Marinarul, sau frumoasa Doniazada, sora mai mică a Șeherezadei, sau Dinarzad, tatăl lor… ori poate duhurile sau spiritele care se amestecă dezinvolt printre oameni, jucându-se cu destinele lor, în atmosfera misterioasă a bazarului oriental.

Una dintre pildele istorisite mărețului Șahriar de către frumoasa Șeherazada a inspirat și scenariul Sultan pentru o zi, semnat de regretatul cercetător biolog, scriitor și poet Costin David, un colaborator fidel al teatrului radiofonic, pentru care a realizat numeroase adaptări și dramatizări, alături de scenarii originale dedicate emisiunilor de știință difuzate la Radio România.

Jocul experimentat și ingenios al valoroșilor actori distribuiți pentru a da glas (și viață) personajelor, sugestivul și inspiratul decor sonor, realizat de regizorul tehnic Mihnea Chelaru, precum și luxurianta regie muzicală semnată de Patricia Prundea - toate coordonate cu măiestrie de bagheta regizorului Mihai Lungeanu - reprezintă tot atâtea argumente în favoarea invitației adresate nu numai celor mai mici ascultători, dar și părinților și bunicilor lor, de a participa la acest nou eveniment marca Teatrul Național Radiofonic.

Spectacolul Sultan pentru o zi va putea fi ascultat, în avanpremieră, vineri, 23 noiembrie, de la ora 17:00, în mansarda librăriei Cărturești Verona din București.