Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Ziua Culturii Naționale la Centrul Cultural Media Radio România

Publicat: miercuri, 11 Ianuarie 2017 , ora 13.45

Centrul Cultural Media Radio România sărbătorește Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2017, prin mai multe evenimente speciale. Printre acestea se numără: o lansare de CD de la Editura Casa Radio, teatru la microfon și emisiuni speciale, muzică românească și dezbateri pe marile teme culturale ale momentului, dar și transmisii în direct de la manifestările dedicate acestei zile.

La Cercul Militar Național va avea loc joi, 12 ianuarie, de la ora 15:00, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, prezentarea eseului poetic: Visători la steaua singurătății, apărut sub forma unui audiobook la Editura Casa Radio în 2016, un document unic ce conține imprimarea specială pe care Eusebiu Ștefănescu, împreună cu fiul său, Ion Bogdan Ștefănescu, au realizat-o la Radio România, cu câteva luni înainte ca marele actor să se stingă din viață. Eseul pune în oglindă temele esențiale abordate de către cei doi corifei ai poeziei românești: Mihai Eminescu și Nichita Stănescu.

Tot la Radio România Cultural, duminică 15 ianuarie, de la ora 16:00, se va auzi în direct, din Aula Bibliotecii Centrale Universitare din București: Gala Tinerilor Scriitori. Cartea de poezie a anului 2016. A fost deja făcut anunțul volumului câștigător al marelui premiu, pentru cea mai bună carte de poezie a anului trecut: "ascultă cum plâng parantezele" de Nora Iuga, Editura Cartea Românească. Amănunte pe www.radioromaniacultural.ro.

Teatrul Național Radiofonic a cuprins în programele Radio România Cultural o serie de spectacole speciale. Astfel puteți asculta, duminică, 15 ianuarie,de la ora 0:30, în seria "Mari spectacole": Cezara de Mihai Eminescu. Dramatizare de Georgeta Răboj. Regia artistică: Cristian Munteanu și Decebal de Mihai Eminescu. Adaptare radiofonică de Liliana Zenne. Regia artistică: Constantin Dinischiotu.

Din seria "Biografii, memorii" (ora 5:00) veți putea asculta: Scrisorile lui Mihai Eminescu. Scenariu radiofonic de Alexandru Tatos.

"Teatrul Național Radiofonic pentru copii" (ora 9:00) a programat: Făt Frumos din lacrimă de Mihai Eminescu. Scenariul și regia artistică: Mihai Lungeanu, iar "Teatrul Național Radiofonic" vă invită să ascultați, de la ora 14:00: Mihai Eminescu - Veronica Micle. Replici. Scenariu de Pușa Roth și Costin Tuchilă. Muzica: Laurențiu Profeta. Toate aceste spectacole au distribuții excepționale, cu mari voci ale scenei românești din toate timpurile. Amănunte pe: http://tnr.srr.ro/

De la ora 19:00, Radio România Cultural și Radio România Muzical transmit în direct de la Sala Radio concertul aniversar Lipatti 100 susținut cu ocazia Zilei Culturii Naționale de Orchestra Națională Radio, dirijor Cristian Oroșanu, avându-i soliști pe pianiștii Sergiu Tuhuțiu și Matei Rogoz și pe pe soprana Teodora Gheorghiu. Recită actorul Ion Caramitru. Eveniment organizat de Radio România în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Pe 15 ianuarie, la Radio România Muzical pot fi ascultate înregistrări ale unor celebri interpreți români și lucrări ale celor mai importanți compozitori autohtoni.

În cadrul emisiunilor Allegro de week-end și Grădina de sunete (orele 7:00-9:50 și 10:30-12:30), aveți întâlnire cu muzica creată de Paul Constantinescu, Sigismund Toduță, Marțian Negrea, George Enescu, dar și cu mari nume de interpreți români: Mihaela Ursuleasa, Ludovic Bacs, Elena Ganțolea, Horia Andreescu, Alexandra Dariescu, Radu Lupu, Constantin Silvestri, Cristian Mandeal.

Emisiunea Cutia cu amintiri (orele 16:00-17:00) aduce o înregistrare emblematică a Simfoniei fantastice de Hector Berlioz, realizată sub bagheta dirijorului Ionel Perlea de Orchestra Simfonică din Bamberg.

Soprana Angela Gheorghiu, una dintre marile voci ale prezentului, este protagonista unui Portret nonconfomist (orele 17:30-18:00).

Iar la Planeta jazz (orele 18:00-19:00), etno-jazzul este în prim plan, cu nume ca Johnny Răducanu, Aura Urziceanu și Maria Răducanu.

De la ora 21:30, Opera în interpretări de referință aduce o înregistrare a operei Andrea Chenier de Umberto Giordano, realizată în anul 1971 de câteva dintre marile nume ale teatrului liric românesc: Cornel Stavru, Nicolae Herlea, Maria Slătinaru, printre alții.