ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.44 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Gaudeamus rămâne cel mai citit târg de carte: 5 zile, 850 de evenimente și 125.000 de vizitatori

Bookmark and Share
Publicat: luni, 21 Noiembrie 2016 , ora 11.38
Ediția 2016 a Târgului Internațional Gaudeamus, organizat de Radio România (Centrul Cultural Media), s-a încheiat duminică, 20 noiembrie, în prezența unui public încă foarte numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta bogată și de atmosfera inconfundabilă ale evenimentului. Numărul mare al editurilor participante (peste 300), al evenimentelor pe care târgul le-a găzduit (peste 850) și al vizitatorilor - peste 125.000, egalând astfel recordul înregistrat la ediția precedentă, reconfirmă statutul evenimentului și sloganul sub care s-a desfășurat și în acest an: "cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio din România".

Târgul Internațional Gaudeamus, eveniment reper al peisajului cultural românesc de peste două decenii, a avut loc în acest an în perioada 16 - 20 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo. Ediția 2017 va avea loc în perioada 22 - 26 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo, și va avea ca invitat de onoare Statele Unite ale Americii.

Premiile ediției 2016 a târgului, decernate duminică, 20 noiembrie, au fost:

Trofeele Gaudeamus, ai căror câștigători au fost stabiliți prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) și Nemira (locul 3).

Trofeul Cea mai râvnită carte a târgului, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii Arthur, pentru seria Harry Potter de J. K. Rowling.

Trofeele Presei pe secțiunile TV, radio, publicații și online au fost câștigate de: postul România TV, postul Europa FM, cotidianul Adevărul și website-ul HotNews.ro. Trofeul pentru secțiunea agenții de presă nu a fost acordat. Posturile Radio România, frecvent indicate drept surse de informații despre eveniment, nu au intrat în această competiție, dat fiind statutul de organizator al instituției.

Premiul de Excelență, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Tracus Arte, pentru susținerea generoasă și amplă a literaturii române contemporane.

Premiul Educația a revenit Academiei de Studii Economice din București, în semn de apreciere pentru constanța și pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat și în acest an la Gaudeamus.

Premiul pentru traducere Antoaneta Ralian, decernat pentru traducători din limba română într-o limbă străină și dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediție: Ioanei Ieronim - pentru traducerea volumului House of the People - When Big Is Not Beautiful, apărut la Editura Vremea și Gretei Tartler, pentru traducerea volumului Poetry and Science - An Anthology of Contemporary Authors from Romania, apărut la Editura Vremea (acordat pentru traducere din română într-o limbă străină) precum și Veronicăi D. Niculescu, pentru traducerea volumului Scrisori către Vera de Vladimir Nabokov, apărut la Editura Polirom (pentru traducerea dintr-o limbă străină în limba română).

Miss Lectura pentru ediția 2016 a Târgului Gaudeamus a fost desemnată Angela Izvercian. Premiul a fost oferit de Casa de Modă Ilinca din Craiova.

Invitatul de onoare al ediției a fost China, prima țară din afara Europei care a participat la târg în această calitate.

Președintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2016 a fost domnul prof. univ. dr. Liviu Papadima, prorectorul Universității din București.

Proiecte Radio România - Gaudeamus

În cadrul târgului a fost organizată finala celei de a XIV-a ediții a Concursului Național de Lectură Mircea Nedelciu, dedicat elevilor de liceu; câștigătorii acestei ediții au fost: locul I - Florentina Dima, Colegiul Național Mihai Viteazul din București; locul II - Cristina Andrei, Colegiul Național Elena Cuza din Craiova; locul III - Andi Munteanu, Colegiul Național Iași. Premiile au fost oferite de Radio România și au constat în sume de bani destinate achiziționării de cărți din târg.

Proiectul Cărțile se întorc acasă s-a bucurat de un real succes și în acest an. Fondul de carte constituit prin donații ale vizitatorilor și expozanților a cuprins circa 2.000 de volume și va fi preluat de către reprezentanții bibliotecii publice din localitatea Aninoasa (județul Dâmbovița) și ai Asociației Art Altfel, pentru derularea unor proiecte umanitare. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanților și a vizitatorilor Gaudeamus în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Invitați de nota 10: Olimpicii României - un proiect care își propune să aducă în prim-plan competitivitatea și excelența învățământului românesc, să atragă atenția asupra performanțelor și potențialului reprezentanților săi de top pentru viitorul României. La ediția Gaudeamus din acest an 13 elevi medaliați la concursuri internaționale la diverse discipline au fost invitați speciali ai Târgului, fiind premiați de către Radio România și Automobile Dacia.

Cei care au contribuit la proiectele Radio România - Cărțile se întorc acasă, Invitați de nota 10: Olimpicii României și la Atelierul de creație din cadrul Salonului de Carte pentru Copii Ion Creangă au fost editurile Corint, Cetatea de Scaun, Curtea Veche, Didactica Publishing House, Erc Press, Flamingo GD, Fundația Euromonitor pentru Excelență, Meteor Press, Nemira, Niculescu, Paralela 45, Polirom, Prut, Semne, Sigma, Trei, Tritonic și Vremea.

Ziarul Târgului (4 numere) a fost realizat într-un tiraj zilnic de 7.000 de exemplare, în perioada 16 - 20 noiembrie, de către o echipă redacțională de la cunoscuta publicație Cațavencii.

Tombola Gaudeamus: Derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, Tombola Gaudeamus a oferit vizitatorilor ediției ocazia de a câștiga numeroase premii: 3 carduri prepaid, fiecare în valoare de 4.500 lei și 10 eBook-reader oferite de BRD Groupe Société Générale și 3 vouchere foto-carte CEWE, în valoare de câte 135 lei.

Ediția 2017 a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de Învățătură va avea loc în perioada 22 - 26 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo, și va avea ca invitat de onoare Statele Unite ale Americii.

Parteneri Gaudeamus 2016:

Partener principal: BRD Groupe Société Générale. Sponsori: Vodafone România și Dacia. Proiect cultural susținut de Ministerul Culturii. Parteneri: Institutul Cultural Român, CEWE România, 7Last Muse, Treasure & Co, Casa de Modă Ilinca, Bernschutz&Co, Borsec, Alka, Display Grup, RATB, Florăria Iris. Parteneri media: TVR, România TV, Media Trust, revista Accente, Agenția de carte, Bookblog.ro, revista Cariere, Cațavencii, Forbes România, ziarul Metropolis, revista 22, Roaba de cultură, roLOCAL.ro, Spectacular, Suplimentul de cultură, Șapte Seri.

Informații suplimentare, la Secretariatul Gaudeamus sau pe www.gaudeamus.ro, unde sunt disponibile programul integral al evenimentelor organizate la târg și catalogul participanților la această ediție. Persoane de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro) și Anca Badea (tel. 0740.121.173, e-mail anca@gaudeamus.ro).