ACUM:
22.50
Interpretul zilei (R)
Marile nume din prezent și din trecut.
Urmează: 23.50 De 10 ori despre... romantism (R) Un serial de inițiere, mai ales, pentru tinerii ascultători.
Apoi: 0.00 De 10 ori despre... romantism (R)

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Declarație a Președintelui Director General Radio România, Ovidiu Miculescu

Bookmark and Share
Publicat: marți, 25 Octombrie 2016 , ora 15.06

Declarație

Contest ferm acuzațiile domnului Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, susținute de la tribuna Camerei Deputaților. Precizez ca afirmațiile domnului Dragnea sunt neadevăruri flagrante pe care le pot demonstra oricând.

Dincolo de calitatea mea, de Președinte Director General al Radio România, calitate în care mi-am exprimat adeseori îngrijorarea și dezamăgirea profundă față de această măsură, sunt un om obișnuit și nu văd cum ar fi putut interpreta oricine, vreodată, oricare din argumentele ridicate de mine în cadrul dezbaterilor ca pe o amenințare. Am subliniat mereu că această măsură aduce grave prejudicii independenței și echidistanței serviciului public de radiodifuziune și împiedică Radio România să-și îndeplinească misiunea publică asumată cu 88 de ani în urmă. Uneori, mărturisesc, am fost chiar vehement, o vehemență pe care vă rog să o puneți pe seama energiei și speranțelor pe care le-am investit în proiectul radioului public, dar nu am afirmat vreodată ceva ce ar putea fi interpretat ca o amenințare, oricât de vagă. Mai mult, declar acum, public, că această pretinsă discuție telefonică cu vreun lider de grup parlamentar, invocată de domnul Dragnea, nu a avut loc și subliniez încă o dată că toate afirmațiile acestuia sunt neadevăruri flagrante. Ceea ce se întâmplă în cazul de față este în egală măsură înfricoșător și revoltător. Asistăm la o incredibilă ambuscadă politică, cu unicul scop de a vulnerabiliza și, ulterior, acapara politic Radio România.

Avem aici, dacă privim cu atenție, prima ciocnire între ceea ce ar fi trebuit să rămână media publică independentă și echidistantă pe de o parte și politică, ba chiar "realpolitik" pot spune, pe de altă parte. Sensul unei dezbateri - care de fapt nu a existat - despre independența media publică a fost deturnat și reinterpretat politic.

Se deturnează atenția de la concepte și principii și se încearcă, prin atacuri ad hominem, manipularea opiniei publice. Primele victime au fost colegii domnului Dragnea, care au votat sub imperiul emoției stârnite de această falsă știre. Următoarele victime vor fi milioanele de ascultători ai radioului public care vor descoperi la un moment dat, probabil prea târziu, că Radio România nu mai este radioul lor, vocea liberă, serioasă, imparțială, echidistantă și de încredere cu care s-au obișnuit ci doar un subcapitol al unui buget guvernamental.

Sub rezerva declarațiilor politice se poate afirma orice despre oricine iar media publică împinsă în arena unor astfel de dezbateri riscă să piardă mereu, pentru simplul motiv că nu are exercițiul unui astfel de discurs manipulator, fals, partinic precum cel la care tocmai am asistat.

Ovidiu Miculescu

Președinte Director General