Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Reacții internaționale împotriva inițiativei de a elimina taxa radio-tv

Publicat: vineri, 21 Octombrie 2016 , ora 10.19

Ingrid Deltenre, Directorul General EBU, îngrijorată de propunerea de anulare a taxei radio-tv în România

Doamna Ingrid Deltenre, Director General EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune), a transmis autorităților române o scrisoare referitoare la proiectul de eliminare a taxei radio-tv, propus de PSD și votat pe 17 octombrie de Senat:

"Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea în legătură cu propunerea de anulare a taxei radio-tv, ca parte a unei propuneri mai ample de eliminare a taxelor plătite de cetățenii români, înaintea alegerilor ce vor urma. Taxele radio-tv, precum și alte contribuții asemănătoare plătite de cetățeni, sunt astăzi nu doar cea mai stabilă și predictibilă, cât și cea mai răspândită și importantă sursă de finanțare a serviciilor publice de media din Europa. În 2015, taxele radio-tv au reprezentat două treimi din volumul total al veniturilor obținute de serviciile publice de media afiliate la EBU.

Taxele radio-tv pot deveni mai transparente, adaptabile, capabile să răspundă exigențelor viitorului și acceptate de societate. Un asemenea sistem are avantajul de a crea o legătura directă între radiodifuzor și public, responsabilizând și mai mult radiodifuzorul în fața publicului pe care îl servește. Mai mult decât atât, ele reprezintă un element esențial în asigurarea independenței serviciilor publice de media, în fața presiunilor exercitate de factori de putere politici și economici. În schimb, finanțarea directă de la bugetul statului este adesea greu de asigurat în momente de austeritate și expune radiodifuzorii publici unor eventuale ingerințe și presiuni politice. După cum ne-a demonstrat experiența altor țări, este foarte greu să introduci o taxă radio-tv, după ce aceasta a fost eliminată. De aceea, vă lansăm apelul de a nu face acest pas iremediabil, care poate distruge sistemul public de servicii radio și televiziune din România" - a conchis doamna Ingrid Deltenre, Director General EBU.


Richard Burnley, director juridic EBU: Finanțarea Radioului și Televiziunii de la buget, cea mai rea soluție posibilă

 

Sunt foarte îngrijorat să aud ce se întâmplă. Abonamentul radio-tv nu este o taxă, este contribuția foarte importantă a societății la finanțarea serviciilor publice de Radio și Televiziune. Încercarea de eliminare a acestui abonament creează mari îngrijorări, pentru că unele practici de până acum ne arată că cea mai bună soluție pentru finanțarea Radioului și Televiziunii Publice este abonamentul. În acest fel, cele două servicii sunt pe deplin independente și se creează o relație cu publicul, care este proprietarul acestor două media.


Marini Sinibaldi, directorul Radio 3 RAI

 

Comportă un risc foarte grav pentru sistemul mass-media, dar eu cred că și pentru democrația unei țări întregi, deoarece prin intermediul taxei publicul este într-un fel proprietar al mijloacelor de comunicare din serviciul public și tot prin această taxă își exercită atât un drept, cât și o datorie. Datoria este aceea de a susține informația independentă și neutră pe care trebuie să o garanteze un serviciu public, alături de alte forme de informare diverse, care abundă astăzi în Italia, la fel ca și în România, care aparțin legitim unor partide, grupuri sociale și generații diverse sau unor situații economice și geografice diferite. Publicul are dreptul la un loc de întâlnire al tuturor, un loc în care se pot confrunta idei, generații, societăți. Tocmai din aceste motive, existența serviciului public finanțat de taxă constituie ceva decisiv pentru democrație, pentru că democrația are nevoie de mijloace de informare diferite, de exprimarea tuturor părților, partidelor, capacităților tehnologice. Este nevoie așadar de un loc în care toate aceste diferențe se pot întâlni și confrunta. Acel loc, în România, la fel ca și în Italia și în întreaga Europă, este serviciul public. Și pentru a fi liber, acest serviciu public trebuie să fie finanțat de cetățeni.


Graham Ellis, directorul adjunct de la BBC

 

Realitatea este că abonamentul se dovedește absolut esențial pentru independența BBC, pentru că, odată stabilit, acesta îi permite radioului să fie independent deopotrivă față de guvernări și presiunea concurenței. Altfel spus, putem să ne facem treaba cu conștiința curată, fără să ne gândim ce cred politicienii. Această independență sprijină democrația, pentru că avem un electorat informat independent și, poate ce e mai important, se reflectă în încrederea poporului britanic în noi, pentru că BBC rămâne, categoric, cea mai credibilă organizație în Regatul Unit.


Claudio Cappon,
secretarul general al COPEAM - Conferința Permanentă a Audiovizualului Mediteranean

 

Această taxă este considerată, inclusiv la nivelul asociațiilor europene, drept forma cea mai corectă și autonomă de finanțare a radiourilor și televiziunilor publice. Nu întâmplător doresc să amintesc aici că BBC, alături de serviciile publice din Germania, Italia, așadar din țările cele mai mari din Europa, aplică sistemul taxei. Eliminarea acesteia prezintă două riscuri foarte grave. În primul rând independența, pentru că ajung să depindă evident de decizii politice, care dintr-un moment în altul pot comporta o incertitudine în planificarea activității. Celălalt risc este cel al reducerii finanțării, deci al pauperizării serviciului public, care în orice moment se poate afla sub amenințarea diminuării fondurilor primite de la bugetul statului. Orice aspect care slăbește serviciile publice naționale din diferite țări, inclusiv membri ai COPEAM, dar mă gândesc și la cele care fac parte din asociații mai mari, precum EBU, Uniunea Europeană de Radioteleviziune, reprezintă un risc și pentru aceste asociații internaționale. Noi ne dorim, sigur, cu deplina considerație pentru autonomia politică din România, ca deciziile care vor fi luate să respecte misiunea serviciului public, precum și necesitatea finanțărilor adecvate, potrivit protocolului de la Amsterdam al UE, conform căruia misiunea serviciului public trebuie să beneficieze de o finanțare adecvată. În lipsa unei astfel de finanțări adecvate este amenințată și supusă riscului independența misiunii însăși a serviciului public.

 

Eliminarea taxei ar crea probleme în relația cu publicul în propria activitate, dar și în cooperarea internațională, așa cum este cea desfășurată în cadrul COPEAM din care Radio România face parte și în cadrul căreia joacă un rol extrem de activ. Reuniunea comitetului director al organizației noastre a avut loc la București chiar acum câteva zile. Dat fiind că Mediterana reprezintă un concept extins, unul dintre obiectivele COPEAM este acela de a-și dezvolta proiectele în zona Balcanilor și a Mării Negre, iar Radio România ar fi cu siguranță pentru noi un punct de referință absolut indispensabil. Așa încât ne dorim ca acest tip de riscuri să nu se materializeze și să nu afecteze Radio România.