ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

1916. Note de război - un serial plin de dramatism și emoție marca Rador

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 19 August 2016 , ora 12.57
Cu 100 de ani în urmă armata noastră intra în războiul ce avea să devină al Întregirii Naționale, plină de entuziasm și nerăbdare, la chemarea fraților români din Transilvania. Agenția de presă Rador vă invită la o călătorie în timp, pentru a înțelege acele momente eroice, într-un nou serial de istorie orală, pe care îl veți descoperi pe www.rador.ro.

Pe 27 august România a făcut pasul cel mare. Tinerii s-au dăruit țării cu un devotament pe care unii dintre contemporanii noștri nu îl pot înțelege. Bilanțul primelor victorii din 1916, dar și al primelor înfrângeri, avea să arate că țelul întregirii neamului în hotarele țării se poate atinge doar cu mari sacrificii.

Arhivele ne dezvăluie astăzi, cu interesante detalii, ce s-a întâmplat atunci cu românii aflați pe scena teatrului de război, dincolo de Carpați, în Dobrogea sau la Dunăre, în Bucureștiul ocupat de trupele Puterilor Centrale sau în Iașiul plin de refugiați.

Interviurile păstrate în Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii ne emoționează, ne înduioșează și aduc la viață crâmpeie din aceste evenimente petrecute exact cu un veac în urmă. Lor le vom adăuga fotografii remarcabile.

Rador vă invită să urmăriți, începând cu 27 august, serialul 1916. Note de război care va înfățișa experiențe individuale, întâmplări și trăiri din Primul Război Mondial povestite la microfon sau consemnate în jurnale și scrisori inedite. Consultant științific va fi profesorul Corneliu Andonie, doctor în istorie, muzeograf la Muzeul Militar Național Regele Ferdinand.

Vă așteptăm pe www.rador.ro, secțiunea istorie orală, pentru o lectură inedită, plină de emoție și de dramatism.