ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

GAUDEAMUS Oradea 2016, un eveniment peste așteptări

Bookmark and Share
Publicat: luni, 23 Mai 2016 , ora 10.20

La pomul lăudat, dacă se numește Gaudeamus, merită să vii cu sacul. Cu siguranță va fi plin la plecare.

Valabil în proporție de 100% pentru ediția din acest an a Târgului GAUDEAMUS Oradea, care se încheie astăzi, la ora 15.00 și care s-a bucurat, încă de la primele ore, de o primire călduroasă din partea publicului orădean. Vremea frumoasă, miile de titluri prezente în incintă, ofertele imbatabile ale participantilor și un program consistent de evenimente au adus la târg peste 17.000 de orădeni dornici să savureze atmosfera specifică unui loc dedicat CĂRȚII.

Organizat în acest an de Radio România (Centrul Cultural Media și Radio Cluj), Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune, Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei Gaudeamus, avut loc în intervalul 18 - 22 mai în parcul 1 Decembrie și s-a desfășurat sub semnul aniversării a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile revistei "Familia".

Președintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS Oradea 2016 a fost domnul Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor, cel care a inițiat și a organizat evenimentele care au ilustrat tema acestui an.

Trofeele GAUDEAMUS, decernate în cadrul festivității care a avut loc duminică, 22 mai, au fost:

Trofee acordate prin Votul Publicului:

-Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 - Editura RAO, locul 2 - Editura Niculescu și locul 1 - Editura Trei

-Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul "Biblia pierdută" de Igor Bergler, publicat de Editura RAO și vândut la târg, conform reprezentanților editurii într-un tiraj estimat de 140 de exemplare.

-Trofeul Presei, ai căror câștigători au fost desemnați de către vizitatorii care au menționat instituții mass-media drept sursă de informații despre târg, a fost câștigat de: cotidianul "Jurnal Bihorean" - secțiunea publicații, postul Radio Vocea Evangheliei - secțiunea radio, postul Digi 24 Oradea - secțiunea TV și website-ul www.eBihoreanul.ro - secțiunea online. Dat fiind statutul de organizator al instituției, voturile numeroase acordate posturilor Radio România nu au fost luate în considerare.

Premiul Miss Lectura a fost câștigat de domnișoara Diana Gavriș, elevă la Colegiul Național "Emanoil Gojdu" din Oradea, în clasa a XI-a. Premiul a fost oferit de Casa de Modă Ilinca din Craiova și de Avon Cosmetics.

O diplomă specială a fost acordată domnului Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, pentru programul de evenimente consistent și diversificat pe care l-a susținut de-a lungul întregului târg.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Cele aproape 30 de premii, constând în sume de bani (Asociația Club Lions 22 Oradea), produse cosmetice (Avon Cosmetics), permise de intrare la

Aqua Park President (Hotel President Băile Felix) și vouchere pentru pizza (Select Catering Oradea), au fost oferite de către companii orădene.

Gaudeamus Oradea 2016 în cifre:

-peste 17.000 de vizitatori (comparativ cu 15.000 la edițiile precedente);

-66 de participanți reuniți în 43 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piața de carte și educație din România - edituri, agenții de difuzare de carte și produse multimedia, instituții de învățământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte;

-o suprafață record de peste 400 mp de standuri (cea mai rapidă creștere înregistrată în ultima vreme de

un târg GAUDEAMUS)

-peste 30 de evenimente propuse de către organizator și expozanți și adresate unui public variat ca domenii de interes și vârstă

-circa 200 de volume donate de către vizitatori pentru proiectul "Cărțile se întorc acasă"

Proiecte Radio România - Gaudeamus derulate la Târgul GAUDEAMUS Oradea 2016

-Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiectul prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc a avut la Oradea, ca protagoniști, patru reprezentanți ai orașului gazdă: Árva Norbert-Ákos, Divin Péter (Liceul Teoretic "Ady Endre"), Teodora Groza (Colegiul Național "Mihai Eminescu") și Kun Édua Boróka (Liceul Teologic Reformat "Lorántffy Zsuzsanna"). Premiile au fost oferite de Automobile Dacia, BRD Groupe Société Générale, editurile Casa Radio, Corint, Nemira, Niculescu și Byton Music.

-Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte, are în acest an ca beneficiar Asociația Dedalis din comuna Balc, organizație care face demersuri pentru înființarea unei biblioteci a comunității.

-Miercuri, 18 mai, imediat după deschiderea oficială, peste 350 de elevi de la Colegiul Național "Mihai Eminescu" au refăcut, în mod simbolic, prin intermediul unui lanț uman format între pavilionul Gaudeamus din parcul 1 Decembrie și bustul lui Iosif Vulcan, traseul pe care poezia "De-aș avea" a tânărului Eminescu l-a parcurs în urmă cu 150 de ani, de la Cernăuți la redacția revistei "Familia". Lucrarea de debut a poetului, tipărită într-un format special, a fost astfel transmisă, de la târg până în preajma Muzeului Memorial "Iosif Vulcan" . Destinatarul final, domnul Ioan Moldovan, actualul director al revistei "Familia", a rostit aici cuvintele cu care Iosif Vulcan a prefațat în paginile revistei, la 9 martie 1866, poezia "De-aș avea".

-Joi, 19 mai pe strada Republicii, în zona pietonală, a avut loc "Parada personajelor literare" susținută de liceenii de la Colegiul Național "Mihai Eminescu", cu sprijinul Teatrului "Regina Maria" Oradea.

Târgul Gaudeamus Oradea - un eveniment organizat de Radio România, Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale, Vodafone România, Automobile Dacia Parteneri: Avon Cosmetics, Hotel President Băile Felix, Casa de Modă Ilinca din Craiova, Select Catering

Oradea, Asociația Club Lions 22 Oradea, Teatrul "Regina Maria" Oradea, Colegiul Național "Mihai Eminescu" Oradea

Parteneri media: mediaTRUST, Oradea Info, Bihoreanul

Pentru detalii suplimentare privind această ediție a Târgului GAUDEAMUS Oradea, vă rugăm să vă adresați Secretariatului GAUDEAMUS. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745 109 649, e-mail connie@gaudeamus.ro).