ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.44 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

GAUDEAMUS crește la Oradea, de la an la an!

Bookmark and Share
Publicat: marți, 17 Mai 2016 , ora 11.49

Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei GAUDEAMUS derulată de Radio România la nivel național, vă așteaptă în intervalul 18 - 22 mai în parcul 1 Decembrie la o ediție cu adevărat memorabilă.

Organizat în acest an de Radio România (Centrul Cultural Media și Radio Cluj), Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune, GAUDEAMUS se anunță încă de la start drept un eveniment care nu trebuie ratat.

În premieră, ediția orădeană a Târgului GAUDEAMUS va avea o temă centrală - aniversarea a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile revistei "Familia" - marcată prin două manifestări speciale: un flash mob care va reface în mod simbolic drumul lucrării de debut a poetului, pe traseul Gaudeamus (Parcul 1 Decembrie) - bustul lui Iosif Vulcan și conferința "Eminescu, Vulcan și revista "Familia". 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu".

Momente inedite, derulate în afara târgului, toate numele importante de pe piața cărții, mii de titluri, prețuri și pachete promoționale, muzică bună, o atmosferă inconfundabilă, totul la GAUDEAMUS Oradea 2016!

Deschiderea oficială a ediției va avea loc miercuri, 18 mai, la ora 12.30. Programul de vizitare este: miercuri - sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00 și duminică, între orele 10.00 și 15.00. Intrarea este liberă.

Președintele de onoareal Târgului GAUDEAMUS Oradea 2016 va fi domnul Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor.

***
Gaudeamus Oradea 2016, repere statistice:
- 66 de participanți reuniți în 43 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piața de carte și educație din România - edituri, agenții de difuzare de carte și produse multimedia, instituții de învățământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. Prezența tuturor editurilor de top din România și a celor mai importanți distribuitori naționali de carte străină este garanția pentru o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile la târg, cât și al diversității domeniilor abordate.
- o suprafață record de peste 400 mp de standuri (cea mai rapidă creștere înregistrată în ultima vreme de un târg GAUDEAMUS)
- peste 30 de evenimente propuse de către organizator și expozanți și adresate unui public variat ca domenii de interes și vârstă, dintre care le menționăm doar pe cele prin care ne-am propus să ilustrăm tema centrală a acestei ediții:
· Miercuri, 18 mai, imediat după deschiderea oficială, vă invităm să participați la un flash mob!
Peste 350 de elevi de la Colegiul Național "Mihai Eminescu" vor reface în mod simbolic, prin intermediul unui lanț uman format între pavilionul Gaudeamus din parcul 1 Decembrie și bustul lui Iosif Vulcan, traseul pe care poezia "De-aș avea" a tânărului Eminescu l-a parcurs în urmă cu 150 de ani, de la Cernăuți la redacția revistei "Familia". Lucrarea de debut a poetului, tipărită într-un format special, va pleca din mâinile unui invitat din Cernăuți și va fi astfel transmisă, de la târg până în preajma Muzeului Memorial "Iosif Vulcan" (pe traseul Parcul 1 Decembrie - traversare str. Emanoil Gojdu - Podul Intelectualilor - Str. Iosif Vulcan). Destinatarul final va fi domnul Ioan Moldovan, actualul director al revistei "Familia", care va da citire cuvintelor cu care Iosif Vulcan a prefațat în paginile revistei, la 9 martie 1866, poezia "De-aș avea". Evenimentul a fost inițiat și este organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Colegiul Național "Mihai Eminescu" și revista "Familia".
· Joi, 19 mai, la ora 13.00, va avea loc, în organizarea Direcției Județene pentru Cultură Bihor și a revistei "Familia", conferința "Eminescu, Vulcan și revista "Familia". 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu". Vor participa: Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură Bihor și președintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS Oradea, Ioan Moldovan, directorul revistei "Familia", Traian Ștef, redactorul șef al aceleiași publicații și scriitorul Ioan F. Pop, custodele muzeului memorial "Iosif Vulcan".

· Joi, 19 mai, între orele 16.00 și 17.00, vă așteptăm pe strada Republicii, în zona pietonală, la "Parada personajelor literare", susținută de liceenii de la Colegiul Național "Mihai Eminescu", cu sprijinul Teatrului "Regina Maria" Oradea.


Proiecte Radio România - Gaudeamus derulate la Târgul GAUDEAMUS Oradea 2016

· Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care, în acest an, are ca beneficiar Asociația Dedalis din comuna Balc, organizație care face demersuri pentru înființarea unei biblioteci a comunității.
· Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Sâmbătă, 21 mai, la ora 12.00, sunteți așteptați să îi cunoașteți pe invitații de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Oradea, elevi din orașul-gazdă premiați la olimpiade internaționale la diferite discipline: Árva Norbert-Ákos, Divin Péter(Liceul Teoretic "Ady Endre"), Teodora Groza (Colegiul Național "Mihai Eminescu") și Kun Édua Boróka (Liceul Teologic Reformat "Lorántffy Zsuzsanna"). Premiile vor fi oferite de Automobile Dacia, BRD Groupe Société Générale și Editura Casa Radio.


Premiile ediției 2016 a Târgului GAUDEAMUS
Oradea vor fi decernate duminică, 22 mai, începând cu ora 13.00, astfel:
· Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor - locurile 1, 2 și 3) și Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul Târgului
· Trofeele Presei - decernate jurnaliștilor pe secțiunile publicații, radio, TV și online, tot prin Votul Publicului
· Premiul Educația - decernat unei instituții de învățământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaționale la Târgul GAUDEAMUS
· Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la târg, de către Casa de Modă Ilinca din Craiova.

· Premiile Tombolei GAUDEAMUS, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorți a buletinelor de Vot al Publicului, sunt foarte numeroase și atractive și constau în sume de bani (Asociația Club Lions 22 Oradea), produse cosmetice (Avon Cosmetics), permise de intrare la Aqua Park President (Hotel President Băile Felix) și vouchere pentru pizza (Select Catering Oradea).

Târgurile GAUDEAMUS, reunite în cadrul Programului LECTURA, constituie cea mai importantă componentă a unui proiect de anvergură națională, inițiat și derulat de Radio România cu scopul declarat de a susține cultura scrisă din țara noastră prin evenimente de tip expozițional, dedicate în principal cărții și ofertei educaționale. Palmaresul cumulat al Programului, în intervalul 1994 - 2016, însumează 93 de târguri organizate sub brandul GAUDEAMUS (inclusiv Gaudeamus Oradea 2016), aproape 2.642.000 de vizitatori, aproape 9.800 de expozanți și 10.630 de evenimente culturale. Principalele sale componente sunt: Târgul Internațional GAUDEAMUS Carte de Învățătură, Caravana GAUDEAMUS (Craiova, Cluj-Napoca, Oradea și Litoral), Târgul GAUDEAMUS Carte Școlară și o serie de proiecte conexe.
Calendarul GAUDEAMUS 2016 mai cuprinde: Litoral (11 - 15 august), GAUDEAMUS Carte Școlară (15 - 25 septembrie) și Târgul Internațional GAUDEAMUS (16 - 20 noiembrie).

Târgul Gaudeamus Oradea - un eveniment organizat de Radio România, Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale, Vodafone România, Automobile Dacia
Parteneri:
Avon, Hotel President Băile Felix, Casa de Modă Ilinca din Craiova, Select Catering Oradea, Asociația Club Lions 22 Oradea, Teatrul "Regina Maria" Oradea
Parteneri media:mediaTRUST, Oradea Info, Bihoreanul

Pentru detalii suplimentare privind această ediție a Târgului GAUDEAMUS Oradea, vă rugăm să accesați website-ul www.gaudeamus.ro sau să vă adresați Secretariatului GAUDEAMUS. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745 109 649, e-mail connie@gaudeamus.ro).