ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.44 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radioul premianților - 4 premii pentru Antena Satelor

Bookmark and Share
Publicat: joi, 17 Martie 2016 , ora 16.07

Nici că se putea o recunoaștere mai frumoasă a profesionalismului echipei Radio România Antena Satelor, în acest al 25-lea an al existenței sale, decât un număr important de distincții obținute la Gala Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru anul 2015 (miercuri, 16 martie, București, Sala ARCUB). Nu mai puțin de patru premii au obținut colegii noștri, din care trei la categoria Producții radiofonice, dominând astfel podiumul și scena.

Oameni și idei, emoție și comunicare, acestea sunt cele patru dimensiuni ale unui efort creator unitar, care așează împreună reporterul și subiectul reportajului său. Omul de la țară, interlocutorul și ascultătorul de radio, devine astfel eroul fiecărei zile, iar cuvântul lui, trimis în eter, are greutate și forță.

Ion Vulcan, corespondent pentru zona Sibiului al postului nostru de radio, și-a adjudecat Premiul II la această categorie, pentru reportajul Cântece și povești de la Muzeul Astra. Un periplu radiofonic de 11 minute, pe "câmpul cu florile" al iei românești, o altiță "cusută" din zecile de voci ale celor care au ales să celebreze costumul tradițional românesc într-un eveniment plin de emoție desfășurat în Dumbrava Sibiului, la Muzeul Astra, într-o zi de vară a anului 2015. Acesta a fost reportajul-eveniment pe care Ion Vulcan l-a prezentat pe undele Radio Antena Satelor și care a convins, iată juriul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România că una dintre calitățile esențiale ale acestui gen jurnalistic rămâne cantitatea de emoție pe care o transmite.

Premiul I al categoriei a fost acordat colegei noastre Robina Cornaciu, realizator de emisiuni - Vrem să știi și Cu inima deschisă, pentru reportajul Bădila, satul cu un singur locuitor. O pagină tulburătoare din istoria recentă a celui mai tăcut sat din România, aflat la numai 15 km distanță de Curtea de Argeș a Meșterului Manole. Din anul 2000 încoace, oamenii au dispărut pe rând din Bădila, cel mai mic sat al comunei argeșene Valea Iașului; unii s-au prăpădit, alții, de urât, s-au mutat în oraș sau prin sate vecine ceva mai vii. Două povești, cea a satului cu un singur locuitor și cea a lui Gheorghe Toader omul care nu dorește să părăsească locul în care s-a născut se împletesc în reportajul premiat.

Emisiunile realizate în 2015 de Simona Lazăr - Focul din vatră, Sarea în bucate și Pe ulița vieții, ca și reportajele care au pigmentat edițiile de peste an ale emisiunii Lada de zestre au motivat juriul să îi acorde Premiul pentru excelență în jurnalism, pentru "promovarea satului românesc". Având o abordare originală a culturii tradiționale, dovedind inventivitate în alegerea mijloacelor de coasere și descoasere a temelor emisiunilor și reportajelor sale, Simona Lazăr reușește să construiască (și de multe ori să remodeleze) din sunete o imagine credibilă a satului românesc de ieri și de azi.

Se cuvine a remarca aici și Premiul Opera Prima acordat la categoria Cartea de publicistică unui alt corespondent al Antenei Satelor, Daria Raluca Diaconiuc (Iași), pentru volumul Fonoteca excelenței, colecție de interviuri de colecție, vocile perindate pe dinaintea microfonului îmbrăcând forma (perenă) a cuvântului tipărit.