ACUM:
22.50
Interpretul zilei (R)
Marile nume din prezent și din trecut.
Urmează: 23.50 De 10 ori despre... romantism (R) Un serial de inițiere, mai ales, pentru tinerii ascultători.
Apoi: 0.00 De 10 ori despre... romantism (R)

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

NU DISTRUGEȚI RADIO ROMÂNIA!!!

Bookmark and Share
Publicat: marți, 23 Februarie 2016 , ora 13.56

Sindicatul Liber din SRR, organizația sindicală reprezentativă din Radioul Public, a luat act de inițiativa legislativă de modificare a legii nr. 41/1994 și consideră total inadecvate propunerile de amendare.

Intenția de modificare a parametrilor legali pentru cele două servicii publice de presă într-un an electoral, în procedură de urgență, fără o dezbatere publică reală și în lipsa celui mai elementar dialog social, constituie un gest pripit, care va afecta independența editorială a jurnaliștilor și dreptul cetățenilor de a avea acces la o presă publică liberă, în afara ariei de influență a oricărui tip de comandă politică.

Sindicatul Liber din SRR este solidar cu colegii din Televiziunea Română care au nevoie de o soluție reală pentru rezolvarea crizei financiare a TVR, dar atrage atenția că, sub pretextul adoptării unor modificări legislative menite să îmbunătățească situația financiară a Televiziunii Publice, pot fi grav afectate securitatea financiară și echilibrul jurnalistic al Radioului Public.

Sindicatul Liber din SRR consideră că soluțiile reale pentru redresarea financiară a Televiziunii Publice sunt necoplanare cu modificările propuse în inițiativa legislativă.

Cum e posibil ca înființarea unor noi funcții prin separarea haotică a atribuțiilor Președintelui de CA de cele ale Directorului General, deci o diluare a responsabilității, să conducă la diminuarea datoriei uriașe a TVR sau la menținerea echilibrului în SRR?

Cum este posibil să acționeze spre binele instituției un Comitet Director ai cărui membri sunt numiți, fără concurs, de un Director General controlat cu telecomanda de reprezentanții unor partide politice?

Același cadru legislativ a permis, în cazul radioului public, finanțarea performanțelor editoriale obținute cu efortul tuturor salariaților, care au demonstrat profesionalism. Același cadru legislativ a permis păstrarea echilibrului financiar în cazul Radioului Public. În același cadru legislativ, TVR a oscilat între situații de bună gestionare, cu excedent de 32 de milioane de lei în anul 2005, la management defectuos care a produs și accentuat criza financiară actuală, fără precedent, concluzia evidentă fiind:

NU LEGEA ESTE DE VINĂ!

Soluțiile reale de redresare nu se află în zona de cosmetică procedurală sau legislativă, ci în esența oricărui business public de presă: de la rezolvarea problemei finanțării precare, cu valori ale taxelor de suport media scăzute populist în urmă cu 13 ani și neindexate de atunci, azi cele mai mici din Europa, la calitatea actului decizional, derivat din suma competențelor manageriale ale fiecărui membru al Consiliului de Administrație.

Sindicatul Liber din SRR atrage atenția că fracturarea ilogică a responsabilității manageriale, prin înființarea unei noi funcții, cea de Director General, al cărui mandat poate fi întrerupt oricând prin acțiunea arbitrară a unui Consiliu de Administrație, majoritar numit politic, dar care nu se supune controlului plătitorilor de taxă, prin forul democratic suprem, creează premisele subordonării politice a actului editorial.

Ne opunem confiscării independenței editoriale a jurnaliștilor!

Biroul Executiv al Sindicatului Liber din SRR