ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Dimineața crossover prezintă: Restul este dragoste

Bookmark and Share
Publicat: luni, 22 Februarie 2016 , ora 8.26
"În dragoste, trebuie să te concentrezi asupra inconsistenței celuilalt și, bineînțeles, să fii gata ca acel celălalt să fie în contact cu propria ta inconsistență, cu acel gol din tine însuți. Dragostea nu înseamnă să fugi de realitate, ci să construiești o rezistență împotriva imperativelor timpului tău, construind astfel ceva nou. Asta cred că face și arta." (Marcus Steinweg)

Radio România Cultural și Editura Casa Radio vă propun a doua ediție a proiectului radiofonic care dorește să celebreze dragostea și, totodată, să atragă publicul către înregistrările din marea fonotecă a radiodifuziunii. Restul este dragoste a pornit din încercarea de a găsi limbajul corespunzător lumii contemporane, artistice și culturale, prin care se poate dialoga pe această temă.

Între 22 și 26 februarie, de luni până vineri, Dimineața crossover are 10 invitați: Iulian Tănase (scriitor) și Alina Grigore (actriță), Aurora Liiceanu (psiholog) împreună cu Bogdan Tănase (asistent universitar Teoria Literaturii, Universitatea București) și Min Jeong Gu (doctorand în lingvistică, Universitatea București), Svetlana Cârstean (poetă) și Mihai Barabancea (artist vizual), Virgil Ianțu (muzician) și Andrea Gavriliu (coregrafă), Magda Cârneci (scriitoare) și Marcus Steinweg (filosof).

Împreună dezbatem despre dragoste. Evităm limbajul superficial, inimioarele și declarațiile scandaloase. Căutăm o formă delicată de a vorbi despre acest fenomen. Îi ascultăm cu atenție - pentru că filosoful Ortega Y Gasset spunea că dragostea se manifestă, în primul rând, ca atenție față de celălalt.

Dragoste romantică, artistică, erotism, obiceiuri contemporane, mentalități, muzică, imagini, cuvânt poetic și construcție de frază. Cu toții suntem influențați de dragoste și intrăm pe teritoriul celor mai ascunse forțe interioare când ne îndrăgostim, nimeni n-o să dea sfaturi despre cum să i te adresezi iubitei sau iubitului. Abordăm o temă greu de manevrat, care ne pune în dificultate, pe tărâmul căreia ne simțim vulnerabili, dar despre care credem că ar trebui să se vorbească deschis. Cu dragoste.

Restul este dragoste - un proiect Radio România Cultural și Editura Casa Radio, între 22-26 februarie, în cadrul emisiunii Dimineața crossover (între orele 9 și 9.55), moderată de Maria Balabaș. Participă Daria Ghiu, redactor Editura Casa Radio și critic de artă.