ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.44 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Avatar Brâncuși' 140 la Radio România Cultural

Bookmark and Share
Publicat: joi, 18 Februarie 2016 , ora 13.14
Ne mândrim cu numele lui, este o monedă forte a orgoliului artistic românesc care a atins celebritatea la nivel mondial.

Olteanul de geniu care a imaginat în metal sau piatră sentimente, ipostaze sau filozofii precum Cumințenia pământului, Pasărea măiestră, Zbor, Sărutul, Masa tăcerii sau Coloana infinitului...ne-a lăsat o moștenire fabuloasă pe care, incredibil, nu o protejăm și nici nu o promovăm la adevărata sa valoare.

Vineri, 19 februarie, la 140 de ani de la naștere, Radio România Cultural îi dedică o zi întreagă lui Constantin Brâncuși. Sub genericul AVATAR BRÂNCUȘI, programele Radio România Cultural vor recompune, în cheie modernă, portretul unui geniu.

Trimisul special al Radio România Cultural la Hobița și Târgu Jiu, Corina Negrea, va inventaria starea actuală a operelor brâncușiene și îi va aduce în direct pe responsabilii patrimoniului moștenit de la marele artist. De asemenea, prin transmisiuni directe de la Hobița, Radio România Cultural va aminti autorităților și turiștilor ca locul în care s-a născut Constantin Brâncuși a fost uitat.

Geniul Brâncuși - de la neglijență națională la recunoaștere internațională. Aceasta este tema abordată de Diana Joicaliuc și Dan Vasiliu în matinalul Espresso. Invitații dimineții vor fi reprezentanți ai Centrului Georges Pompidou Paris și ai Unesco pentru a vorbi despre o moștenire pe care statul român nu știe sau nu poate să o protejeze.

Ce muzică asculta Constantin Brâncuși? O întrebare la care va răspunde Maria Balabaș în Dimineața crossover. Dincolo de industria muzicală se află felul nostru personal de a reacționa la muzică, iar sensibilitatea lui Brâncuși încă se poate simți prin felul in care îsi alegea muzica de care se înconjura. Vom asculta împreună, datorită înregistrărilor istorice, sunetul specific vieții lui Brâncuși.

Ioana Bâldea Constantinescu va aborda, în emisiunea Orașul vorbește, tema demistificării și demitizării, pentru o mai bună întelegere a lui Brâncuși. Artistul va fi prezentat și în cheie ludică, prin intermediul Asociației Minitremu, care lucrează sculpturi - jucărie pentru copii după operele lui Constantin Brâncuși.

Știința în cuvinte potrivite se va ocupa de tehnicile optoelectronice de restaurare, conservare și monitorizare a Ansamblului "Monumentul Eroilor" de la Târgu Jiu. Claudia Laszlo și Dan Manolache vor intra în dialog cu reprezentanții Institutului Național pentru Optoelectronică și cu directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare "Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu.

Oaza de muzică, realizată de Sorina Goia, îl prezintă pe Brâncuși … contrabasistul! Da, marele sculptor cânta și pe strune de instrument, nu doar pe fibre din piatră. Portretul muzicianului amator va fi creionat de muzicologul Viorel Cosma, care va aminti și de întâlnirea dintre George Enescu și Brâncuși la Paris, în 1947.

GPS-ul Cultural va poposi în cateva dintre muzeele din România unde pot fi văzute lucrări ale lui Constantin Brâncuși, două dintre acestea fiind Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă din Craiova. Tot la GPS Cultural, Dana Pitrop și invitații săi vor vorbi despre Săptămâna Brâncuși în social media.

Timpul prezent propune o dezbatere despre Brâncuși în 3D, mai précis despre Muzeul Național "Constantin Brâncuși", care se va înființa la Târgu-Jiu și care va reuni, sub formă de imagini 3D, toate lucrările sculptorului. Invitatul Adelei Greceanu și al lui Matei Martin este Dragoș Neamu, consilierul Ministrului Culturii pentru Muzee și Industrii Culturale și Creative, care a fost recent la Târgu-Jiu și a discutat cu autoritățile locale în vederea demarării procesului de realizare a acestui muzeu.

Aceasta (nu) este artă, emisiunea semnată de Daria Ghiu va lăsa deoparte limbajul greu, de lemn și cuvintele mari. Alături de istorici de artă și artiști, programul va analiza mitul Brâncuși, așa cum este el alimentat de diferite tipuri de discursuri contemporane. De asemenea, emisiunea va încerca să înțeleagă ce poate face România cu moștenirea culturală a lui Constantin Brâncuși, cea prezentă în muzee publice ori în spațiul public din Târgu Jiu.

Și Teatrul Național Radiofonic îi dedică lui Constantin Brâncuși Biografiile, memorii de vineri, 19 februarie. Publicul Radio România Cultural va putea asculta Infinitul Brâncuși, după un scenariu de Valeriu Butulescu, avându-l ca protagonist pe Ștefan Iordache. Adaptarea radiofonică și regia artistică sunt semnate de Mihai Lungeanu.