Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

76 de ani de la lansarea Radio Basarabia, primul post regional Radio România

Publicat: joi, 8 Octombrie 2015 , ora 14.28

"Prin instalarea acestui post de radio emisiune la Chișinău se va putea desfășura, cât mai larg, atât propaganda cât și cultura națională, astfel ca ea să fie cunoscută de toți locuitorii acestei provincii, ceea ce este în interesul Țării. Afară de aceasta, Chișinăul, fiind un centru de cultură foarte dezvoltat, postul de radio ar da prilejul intelectualilor, artiștilor și instituțiilor de cultură să manifeste și să contribuie la programele ce se vor emite, răspândind astfel învățătura și cultura românească peste hotare și în toate straturile sociale", se arăta în jurnalul primăriei Chișinău care ceda Societății Române de Radio, în 1937, clădirea fostului Auditoriu Pușkin din strada Carol I.

Radio Basarabia, condus inițial de Gheorghe Neamu, și-a început emisia prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropoliei din Chișinău.

Postul avea un program propriu, alcătuit în întregime din emisiuni muzicale și din radiojurnale.

Radio Basarabia a avut cel mai modern echipament de la acea vreme, având în dotare trei studiouri - unul mare pentru orchestre, coruri și fanfare; unul mediu pentru soliști-instrumentiști și tarafuri; și un studiou mic pentru conferențiari și crainici. De asemenea, Radio Basarabia a dispus și de un laborator tehnic.

Puterea sa de emisie putea fi sporită de la 20 kw până la aproape 200 kw, iar recepția era posibilă până la Moscova sau Leningrad datorită propagării directe a undei.

Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile. Postul a fost preluat de puterea sovietică, în iunie 1940, iar în 1941, odată cu retragerea Armatei Roșii din Basarabia, clădirea, emițătorul și antena au fost aruncate în aer.

Urmare a invaziei sovietice din iunie 1940, cea mai mare parte a materialelor de rezervă, a personalului și arhivei au fost retrase la Huși. Angajații Radio Basarabia, rămași la Chișinău au fost executați de autoritățile de ocupație sovietice în calitate de trădători și agenți ai imperialismului românesc. Aceste execuții au avut loc fără judecată, oamenii fiind executați, iar trupurile lor aruncate în havuzul din fața radioului.

Intendentul postului de radio, Pavel Țanțu, a fost ridicat de autoritățile bolșevice la Ungheni, în timpul unei tentative de a trece în România, și executat câteva luni mai târziu după un simulacru de proces, corpul acestuia fiind identificat la exhumare datorită legitimației găsite asupra sa.

Din 1 decembrie 2011, Radio România a redeschis la Chișinău postul Radio Chișinău, acesta fiind moștenitorul și continuatorul de drept al Radio Basarabia.