ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Recitaluri Duelul Viorilor, lansare de album și expoziție la București

Bookmark and Share
Publicat: joi, 1 Octombrie 2015 , ora 15.17

Turneul Internațional "DUELUL VIORILOR", un proiect Radio România, organizat de Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada 22 septembrie - 4 octombrie 2015, se apropie de destinația finală: București. Aici, violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru împreună cu pianistul Horia Mihail, vor susține două recitaluri: la Sala Radio, pe 3 octombrie și la Teatrelli, pe 4 octombrie, acest din urmă eveniment fiind organizat cu sprijinul "creart-CENTRUL DE CREAȚIE, ARTĂ ȘI TRADIȚIE AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI".

Duelul Viorilor a fost o ofertă de nerefuzat pentru publicul localitățile străbătute până acum, atras de măiestria muzicienilor, de numele sonore ale instrumentelor - Stradivarius "Pachoud", pe care cântă Liviu Prunaru și Guarneri del Gesu, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află) și de programul alcătuit din lucrări de o sensibilitate aparte, care poartă ascultătorii într-o frumoasă călătorie muzicală, noutatea fiind că în partea a treia cei trei interpretează câteva tangouri celebre din repertoriul internațional, în frumoase aranjamente pentru două viori și pian.

Aceste tangouri au fost deja imprimate pe un CD apărut la Editura Casa Radio în seria "Duelul viorilor". Lansarea albumului Duelul viorilor - Tango va avea loc sâmbătă, 3 octombrie, în foaierul central al Sălii de concerte Radio, la finalul recitalului susținut, de la ora 19, de cei trei artiști. Aceștia vor acorda totodată publicului și o sesiune de autografe.

Tot în foaierul Sălii Radio, publicul va regăsi și o expoziție, organizată de Muzeul Național George Enescu în parteneriat cu Radio România, intitulată Viorile lui George Enescu:

"Ați știut că virtuozul violonist George Enescu a fost și un pasionat colecționar de instrumente, de colecție restrânsă? Ați aflat până astăzi, pe câte viori a cântat marele nostru interpret de-a lungul carierei sale de peste o jumătate de veac? Vă vine să credeți că posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) a respins această "comoară", preferând un Guarneri del Gesù din 1731 și a cântat chiar pe viorile românești Știrbulescu (1922) și Macarie (1915)? Ați auzit vreodată ca un lutier (Paul Kaul din Franța) să construiască o vioară personalizată, pornind de la dimensiunile mâinii stângi a destinatarului instrumentului? Iată la câte întrebări răspunde expoziția Viorile lui George Enescu, organizată de Muzeul Național "George Enescu", după șase decenii de investigații în arhivele și colecțiile românești și străine", scrie Prof. dr. H.C. Viorel Cosma

Expoziția va râmâne deschisa până pe data de 3 noiembrie.

PROGRAM

Liviu Prunaru, Horia Mihail

Paganini: Cantabile; Joachim (Joseph) Raff: Cavatina op. 85 nr.3; Antonio Bazzini: Calabrese op.34 nr.6;Henryk Wieniawski: Polonaise brillante în la major op. 21

Gabriel Croitoru, Horia Mihail

P. I. Ceaikovski: Vals sentimental; F. Kreisler - Fr. Chopin: Mazurca în la minor op. Posthum; A. Haciaturian: Vals din Suita Masquerade; Isaac Albéniz: Tango în re major; Pablo de Sarasate - Chopin:Nocturna op. 9 nr. 2

Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Liviu Prunaru

Igor Alexandrovici Frolov: Un divertimento, Smoke gets into your eyes, Souvenir, Ragtime; Carlos Gardel: Volver; Angel Villoldo: El Choclo; Augusto Berto: La Payanca; Gerardo Matos Rodriguez: La Cumparsita

ITINERAR:

Pitești, Casa de cultură a Sindicatelor - 22 septembrie

Galați, Teatrul Muzical - 23 septembrie 2015

Roman, Casa de Cultură - 24 septembrie 2015

Bistrița, Sinagoga - 25 septembrie 2015

Iași, Aula BCU - 26 septembrie 2015

Chișinău, Sala cu Orgă - 27 septembrie 2015

Deva, Casa de Cultură - 29 septembrie 2015

Timișoara, Capitol - 30 septembrie 2015

Cluj - Napoca, Auditorium Maximum - 1 octombrie 2015

Brașov, Sala Patria - 2 octombrie 2015

București, Sala Radio - 3 octombrie 2015

București, Teatrelli - 4 octombrie 2015

Un proiect Radio România

Organizator: Centrul Cultural Media

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 2

Transportator oficial: Dacia. Sponsori: JTI, Sense, Zamfirescu Racoți and Partners. Parteneri: Creart, Muzeul Național George Enescu, Institutul Cultural Român. Parteneri culturali :

Filarmonica din Pitești, Teatrul Muzical « Nae Leonard » din Galați, Casa de Cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Centrul județean pentru cultură Bistrița, Sinagoga din Bistrița Filarmonica din Iași, Sala cu Orgă Chișinău, ICR Chișinău, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Filarmonica Banatul din Timișoara, Asociația Rei Culturae Fautores, Filarmonica din Brașov, Orchestrele și Corurile Radio, Asociația Culturală Accendo.