ACUM:
22.30
Interpretul zilei (R)
Marile nume din prezent și din trecut.
Urmează: 23.30 De 10 ori despre...clasicismul timpuriu ® Un serial de inițiere, mai ales, pentru tinerii ascultători.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Directorul Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Șerban-Pârâu, despre Târgul Gaudeamus Litoral

Bookmark and Share
Publicat: joi, 13 August 2015 , ora 11.08

Caravana GAUDEAMUS revine anul acesta în Mamaia, pe faleza din fața studioului Radio Vacanța! Radio România organizează, prin Centrul Cultural Media Radio România și Radio Constanța, în perioada 13-17 august, cea dea șaptea ediție a Târgului GAUDEAMUS Litoral.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 august, ora 8:32)

În această dimineață vă propunem revenirea la un obicei pe care mulți dintre noi îl savurează cu mare plăcere. Printre altele, lectura pe plajă, o deprindere pe care mizează și ediția de anul acesta a Târgului Gaudeamus, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România și Radio Constanța, pentru că astăzi începe cea de-a 7-a ediție a Târgului Gaudeamus Litoral pe faleza din fața studioului Radio Vacanța din Mamaia. În urmă cu doi sau trei ani, când s-a ținut în același loc, m-am ales și eu cu o carte scrisă de Neagu Djuvara. Dar mult mai multe amănunte vom avea de la invitata mea de la această oră, directorul Centrului Cultural Media, doamna Oltea Șerban-Pârâu. Bună-dimineața!

Bună-dimineața, mulțumesc pentru invitație.


Care ar fi prima surpriză pe care Târgul Gaudeamus a pregătit-o tuturor?

Prima surpriză am avut-o noi, pentru că fără să urmărim neapărat lucrul acesta, am constatat că am planificat deschiderea acestei ediții chiar în ziua în care stațiunea Mamaia împlinește 109 ani. Pe 13 august, în urmă cu 109 ani, primarul Constanței, Ion Bănescu, semna documentele de înființare a stațiunii Mamaia. Iată o chestiune vizionară care se întâmpla acum 109 ani și nu voi pierde ocazia de a valorifica această coincidență în favoarea noastră.


Îmi amintesc de foarte multe proiecte tradiționale derulate de Radio România. De fiecare dată ele s-au bucurat de aprecieri. Ele vor continua?

Bineînțeles că vor continua. Pe de o parte, la acest Târg Gaudeamus care se deschide în această după-amiază vom reîntâlni proiectele tradiționale ale Târgului Gaudeamus inițiate de Radio România de-a lungul celor 88 de ediții - suntem la a 88-a ediție de Târg Gaudeamus în țară și în București. Este vorba, pe de o parte, despre campania "Cărțile se întorc acasă", prin care cei care vor vizita târgul pot dona cărți de care nu mai au nevoie. Aceste volume donate cu prilejul Târgului Gaudeamus Litoral 2015 vor ajunge la Școala Generală nr. 1 din comuna Ciocârlia din județul Constanța. Iată că știm deja și destinația. Sunt peste 115.000 de volume care au circulat prin campania "Cărțile se întorc acasă", gestionată de Radio România și Târgul Gaudeamus în ultimii ani. Cred că este un lucru bun și important pe care-l poate face Radioul public prin Târgul Gaudeamus. De asemenea, tot la mare am făcut-o de câțiva ani încoace, și anume, sub numele amuzant, zicem noi, de "Poliția Gaudeamus", ca la fiecare ediție estivală, 'amenda' de la malul mării este cartea de vacanță pe care organizatorii târgului o oferă cu drag cititorilor de pe plajă surprinși în timp ce citesc o carte.


Da, foarte interesantă ideea. Eu aș fi plusat aici, apropo de brățările pe care cei de la Radio Vacanța le oferă copiilor, în cazul în care se pierd. Poate la înapoiere ar fi trebuit să primească și o carte, nu știu, de colorat.

Este foarte posibil, pentru că acest proiect al Radio România, programul "Lectura" a Târgului Gaudeamus este foarte flexibil și mai ales la o ediție estivală, la care ziceam că se potrivește foarte bine și concursul "Miss Lectura". Lucrurile se pot întâmpla din mers, dacă expozanții vor fi dispuși să ne ajute cu astfel de premii. Într-adevăr, ați pomenit despre "Brățara de Vacanță" - este un proiect pe care Radio Vacanța îl are de ceva timp. Campania "Copiii nu se pierd ajung la Radio Vacanța - Brățara de Vacanță" este unul dintre proiectele Radio Constanța din această perioadă, dar evident că vom profita de momentul Gaudeamus, pentru a o scoate și mai mult în evidență, pentru a o populariza mai mult, pentru că este foarte important pentru acei copii între zero și șapte ani care poartă brățara de vacanță - este un lucru foarte util pentru copii și pentru părinți - pe de altă parte, pentru că în oferta Târgului Gaudeamus, la mare, întotdeauna cartea pentru copii are partea leului. Așa se gândesc expozanții, până la urmă, un pic mercantil, că prima dată se cumpără pentru copii ceva.


Da, până la urmă, e vorba de strategie, dar orice târg de carte, evident, mă gândesc aici la Gaudeamus, nu există fără lansări de carte. Care ar fi programul?

Sunt lansări de carte, ele, dat fiindcă ne aflăm oarecum în extra sezon și miza la un târg estival este mai puțin în zona lansărilor, cât în zona discounturilor, ca să spun așa, nu sunt, practic, evenimentele nu sunt la un astfel de târg lansările, ci sunt expoziții, proiecții de film, sesiuni de autografe. Aș menționa acea călătorie virtuală în "Dobrogea sentimentală", programată de Radio Constanța în fiecare seară, la ora 19:00, cu proiecții și expoziții de artă fotografică. Pe de altă parte, revenim la posturile regionale ale Radio România și la Expoziția EU Aleg România, un proiect al acestor studiouri regionale Radio România, care propune o călătorie imaginară în regiunile istorice ale țării. Este vorba tot despre o expoziție de fotografie. Iată, așadar, avem de toate, avem carte, avem expoziție de fotografie, avem video, cam tot ceea ce se întâmplă în domeniul culturii. Avem și muzică, bineînțeles, va fi, am înțeles, Fanfara Raja, ca de obicei, la deschidere, la ora 17:00, la final, fanfara Forțelor Navale, să nu lipsească.


Și eu sunt sigur că veți avea parte și de un public numeros, ca în fiecare ediție. Nu uitați, prieteni, Caravana Gaudeamus a revenit, de astăzi și până luni, 17 august, pe litoral. Îi mulțumesc directorului Centrului Cultural Media Radio România, doamnei Oltea Șerban-Pârâu, pentru prezența în emisiune. Îmi amintesc că și în urmă cu un an s-a nimerit ca eu să fiu aici, la "Matinal", iar dumneavoastră invitată...

Ca o "brățară de vacanță".


...și apropo de aniversarea stațiunii Mamaia, vă doresc și dumneavoastră și celorlalți colegi pe care îi aveți o aniversare de 109 ani, la un moment dat, pentru Caravana Gaudeamus.

Poate 109 ani mai durează, dar 109 ediții nu mai au prea mult.


Corect, mulțumesc încă o dată!


Sursa: RADOR