ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel, marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Marcel Iureș în fruntea unei distribuții de excepție în 'Micul prinț' de Antoine de Saint Exupéry la Radio România Cultural

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 24 Aprilie 2015 , ora 14.12

Teatrul Național Radiofonic pentru copii prezintă în premieră la Radio România Cultural, sâmbătă, 2 mai și duminică, 3 mai, de la ora 10:00, Micul prinț de Antoine de Saint Exupéry. Traducerea și dramatizarea: Dumitru Solomon. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu. Spectacolul va putea fi audiat, în avanpremieră, luni, 27 mai, de la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic din București.

Născut în vara anului 1900, cel care va semna Antoine de Saint Exupéry și-a pus pecetea asupra secolului său, chiar dacă nu l-a însoțit decât o perioadă scurtă. În cei 44 de ani de viață el a scris romane, eseuri dar și reportaje de război, opere care dau mărturie asupra unei spirit neliniștit, avid de răspunsuri, sedus de mistere, mereu tentat să descifreze tainele existenței, căutând înfrigurat o lume ideală, lipsită de spaimă și teroare, un tărâm magic al prieteniei, comuniunii și dragostei. Opera sa literară, alcătuită din șase lucrări antume (romanele Curierul de miazăzi, Zborul de noapte, Pământ al oamenilor, Pilot de război, Scrisoare către un ostatec și Micul Prinț) și din alte șase postume (Carnete, Scrisori, Scrisori din tinerețe, Citadela, Sensul unei vieți, Aviatorul) dezvăluia o scriitură avangardistă, care îmbina, într-un mod original, fragmente, aparent, disparate, experiențe de viață dintre cele mai contradictorii și afirma una dintre personalitățile cele mai puternice ale prozei franceze de după primul război mondial.

Cu toate acestea, numele lui Antoine de Saint Exupéry a rămas legat, pentru totdeauna, de Micul Prinț, volum publicat la New York simultan în versiunile engleză și franceză, în anul 1943, cu puțin timp înainte ca scriitorul să moară ca martir al Franței, într-un raid aerian, pentru eliberarea patriei sale. Cartea a făcut o carieră excepțională, fiind tradusă în peste 260 de limbi și dialecte și este, după Biblie, a doua cea mai bine vândută carte din lume, după cum afirmă fundația Exupéry de la Paris. Povestea Micului Prinț deși catalogată unanim drept capodoperă a autorului, adresată exclusiv copiilor, a sedus treptat cititori de toate vârstele. Motivele? Simplitatea esențială a poveștii, mesajul ei de o limpezime frapantă, dialogul firesc dintre cele două personaje principale - aviatorul al cărui aparat de zbor se prăbușește în deșert și copilul venit de pe un asteroid necunoscut, să ofere lecții de umanitate. Eroii pornesc astfel împreună într-o dublă călătorie inițiatică la sfârșitul căreia cel îmbogățit va fi mai ales omul matur, reîntors la valorile fundamentale ale vieții, reîmpăcat cu sine și cu lumea, "rememorând experiența purității pe tărâmul magic al copilăriei: unire, dincolo de logică, dintre suprema fragilitate și suprema forță", după cum afirma regizorul Virgil Tănase.

Poveste, parabolă și eseu filosofic deopotrivă, Micul Prinț continuă și astăzi, la peste șapte decenii de la apariție, să fie o lectură fundamentală, o carte de căpătâi, nelipsită din rafturile bibliotecilor, din cataloagele editurilor ori din repertoriile teatrelor pentru copii (recent și pentru adulți) din întreaga lume.

Montarea unui spectacol radiofonic inspirat din această carte în traducerea și dramatizarea reputatului și regretatului scriitor Dumitru Solomon, în adaptarea radiofonică și regia artistică semnate de Mihai Lungeanu, regia muzicală semnată de Stelică Muscalu, cu participarea actorilor Marcel Iureș, în fruntea distribuției (cel care va interpreta rolul pilotului / scriitorului), alături de: Ștefania Dumitru, Virgil Ogășanu, Irina Mazanitis, Costina Ciuciulică, Mircea Constantinescu, Ion Haiduc, Constantin Cojocaru, Mihai Bisericanu, Mihai Dinvale, Violeta Berbiuc, toate acestea constituie suficiente argumente, sperăm, pentru a vă convinge să nu ratați această premieră-eveniment, dedicată ascultătorilor, de toate vârstele, ai Teatrului Național Radiofonic pentru copii. Din echipa de realizatori ai spectacolului mai fac parte: Milica Creiniceanu - regizor de studio, Monica Wilhelm și Robert Vasiliță - regia de montaj, Irina Soare - redactor și producător și Vasile Manta - regizor tehnic.