ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România – trei nominalizări la Gala Premiilor UNITER

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 20 Martie 2015 , ora 15.37

Trei dintre producțiile de teatru radiofonic ale Radio România sunt nominalizate la cea de-a XXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, pentru anul 2014, ce va avea loc luni, 25 mai, la Sala Mare a Teatrului Național I.L.Caragiale din București.

Nominalizările pentru cel mai bun spectacol de Teatru radiofonic sunt:

Fantomele din Canterville, după Oscar Wilde, scenariul și regia artistică: Ilinca Stihi.

Spectacolul aduce în contemporaneitate un castel din Vechiul Regat, bântuit de fantomele unui cuplu aristocrat – Sir Simon și Lady Eleonor – și cumpărat de un scriitor american de succes, aflat într-o pasageră criză de creație însoțită (cum altfel?!) și de una în căsnicie. Aventurile se desfășoară într-un ritm alert, cuceritor, nu numai în castelul de tristă faimă, dar și pe domeniul ce-l înconjoară, un sat pașnic al Marii Britanii din zilele noastre, dar cu vajnici cetățeni apărători ai tradiției locului. Conflictul este exploatat în cheie parodică și generează inepuizabile surse de umor; scriitorul și răsfățata sa soție aduc din Noua Anglie, direct din NY, toate mecanismele și automatismele globalizării, ele devenind opozante cu modul de viață al satului de adopție, fapt de foarte scurtă durată, de altfel.

În distribuție: Cristian Iacob, Mădălina Anea, Gelu Nițu, Virginia Rogin, Zoltan Octavian Butuc, Meda Victor, Mădălina Ghițescu, Alex Vasilache, Rudy Rosenfeld, Irina Mazanitis, Petre Lupu, Eugen Racoți, Constantin Cojocaru.

Henric al V-lea, de William Shakespare, adaptarea radiofonică: Domnica Țundrea, regia artistică: Attila Vizauer.

Un spectacol radiofonic împlinit, armonios, complet, de o diversitate remarcabilă, cuprinzând o mare varietate de idei, stări, atitudini în fața vieții, a morții, a iubirii, a prieteniei, a lui Dumnezeu... Fiindcă piesa adună într-o viziune unitară multiple motive ale teatrului shakespearian (raporturile cu istoria, problematica puterii, meditația filosofică, gândul la moarte, dar și lirismul, iubirea ori ironia și spiritul bufon), toate aceste dimensiuni au fost valorificate din plin în montarea radiofonică semnată de Attila Vizauer, rezultatul fiind un spectacol viu și percutant, în care fiecare scenă se colorează – emoțional și senzorial – în chip diferit, deschizând vaste perspective imaginației

În distribuție: Marius Stănescu (în rolul titular), Ion Caramitru, Marian Râlea, Mircea Albulescu, Virgil Ogășanu, Mihai Constantin, George Ivașcu, Constantin Dinulescu, Mihai Dinvale, Ionel Mihăilescu, Oana Ștefănescu, Gelu Nițu, Pavel Bartoș, Rodica Mandache, Dorina Chiriac, Valeria Ogășanu, Mircea Constantinescu, Mihai Bisericanu, Ioan Gyuri Pascu, Florin Anton, Petre Nicolae, Ionuț Kivu, Ion Haiduc, Petre Lupu, Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Ionuț Ciocia, Marius Rizea, Attila Vizauer, Orodel Olaru, Viorel Păunescu, Daniel Tudorică, Marin Fagu.

Metamorfoza, după Franz Kafka, scenariul și regia artistică: Ion Andrei Puican.

Spectacolul aduce în contemporan ideea nuvelei kafkiene: marginalizarea și izolarea individului într-o societate sociopată, transformarea personalității și a laturii umane în funcție de cerințele sistemului și a scării valorice care guvernează o comunitate și implicit întreaga lume. Dacă la momentul apariției, nuvela a creat controverse prin stranietatea și utopismul pe care le degaja, astăzi omul, societatea și relaționările umane se regăsesc întocmai imaginației autorului.

Metamorfoza ridică un semnal de alarmă asupra societății de azi și alienarea care ne pândește pe fiecare într-o asemenea societate.

În distribuție: Alexandru Potocean, Andreea Grămoșteanu, Costel Cașcaval, Mirela Zeța, Cătălin Babliuc, Vasile Calofir, Vlad Oancea, George Alexandru, Anca Ghenoside, Rob Pewtress, George Moise, Răzvan Zeța, Iustina Tărăboanță.

Pentru a XXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu și Maria Zărnescu.