ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Mircea Albulescu și Gigi Căciuleanu la Gala Premiilor Radio România Cultural

Bookmark and Share
Publicat: joi, 12 Martie 2015 , ora 14.54

De 15 ani, la fiecare sfârșit de lună martie, Radio România Cultural îi premiază, intr-o gală a valorii și a rafinamentului, pe cei care au performat în diferitele domenii ale culturii în anul anterior. Gala Premiilor Radio România Cultural, ediția a XV-a, va avea loc luni, 23 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.

Maria Balabaș și Radu Croitoru vor fi amfitrionii galei, iar momentele muzicale vor fi asigurate, cu vervă și virtuozitate, de Analia Selis, Răzvan Suma și Mariano Castro.

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro și retransmis de TVR 2.

În cadrul Galei vor fi acordate premii la nouă secțiuni, precum și trei premii speciale, ai căror câștigători sunt deja cunoscuți:

Premiul de Excelență îi va fi decernat actorului Mircea Albulescu.

Premiul Lux Mundi îi revine coregrafului Gigi Căciuleanu.

Premiul ''In memoriam Iosif Sava'' îi va fi acordat Universității Naționale de Muzică București-150 de ani, reprezentată de rectorul său, compozitorul Dan Dediu.

Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:

La categoria "Poezie" nominalizările sunt: Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru volumul anaBASis, Editura Cartea Românească; Bogdan O. Popescu, pentru Cartea dragostei, Editura Humanitas; Miruna Vlada, pentru volumul Bosnia. Partaj, Editura Cartea Românească; Octavian Soviany pentru Călcâiul lui Magellan, Editura Cartea Românească,.

La "Proză" au fost nominalizate volumele: Nora Iuga, pentru Harald și luna verde, Editura Polirom; Lavinia Braniște, pentru volumul Escapada, Editura Polirom; Marius Chivu, pentru Sfîrșit de sezon, Editura Polirom; Dan Lungu, pentru Fetița care se juca de-a Dumnezeu, Editura Polirom.

La secțiunea "Film" au fost nominalizate: Toto și surorile lui de Alexander Nanau; Al doilea joc de Corneliu Porumboiu; Quod erat demonstrandum de Andrei Gruzsnicki; Closer to the Moon de Nae Caranfil.

La categoria "Teatru", nominalizările sunt următoarele: Răzvan Mazilu, pentru valorizarea în dimensiune contemporană a musicalurilor Cabaret (Teatrul German de Stat Timișoara) și West Side Story (producție FNT); Andrei și Andreea Grosu, pentru construcția cu consecvență și curaj a spațiului teatral alternativ UnTeatru; Centrul de creație și cercetare "Ion Sava" (TNB) coordonat de Cristiana Gavrilă, pentru programul 9G - Noua generație.

Pentru categoria "Muzică" au fost nominalizați: violonistul Gabriel Croitoru, pentru Turneul Național "Vioara lui George Enescu la sate", care în anul 2014 a ajuns la ediția a III-a; tenorul Ștefan Pop, pentru realizările artistice din anul 2014; saxofonistul Nicolas Simion, pentru continua provocare a publicului prin concepte diverse, în care muzica de jazz și tradițională își găsesc continuu elemente comune.

La secțiunea "Arte plastice" au fost nominalizați: Teodor Graur, pentru expoziția Nostalgia, curator: Raluca Voinea; Învățământul artistic bucureștean și arta românească după 1950. Expoziție la aniversarea a 150 de ani ai Universității Naționale de Arte; Viorica Iacob pentru expoziția Pământ și valuri, la Galeria Senso, 4-29 noiembrie 2014; Aurel Vlad (n. 1954), dublă expoziție aniversară: Galeria Simeza și Muzeul județean Gorj, ansambluri sculpturale în tablă și lemn, gravură; Ștefan Râmniceanu, pictor și sculptor româno-francez.

La secțiunea "Educație și învățământ" lista nominalizărilor este următoarea: Policy Center for Roma and Minorities (Centrul de politici pentru Romi și Minorități), pentru activitățile organizate în 2014 în cadrul Clubul de Educație Alternativă (CEA); Academia Atlantykron, pentru ediția taberei din vara anului 2014, a 25-a ediție; Muzeul Național al Țăranului Român, pentru organizarea "Atelierului de creativitate"; Asociatia ViitorPlus, pentru proiectul Pădurea Copiilor.

Nominalizații la secțiunea "Știință" sunt: "Mircea Ignat, pentru activitatea desfășurată și in anul 2014 în inițierea tinerilor olimpici în tainele cercetării științifice și calificarea acestora în competiții internaționale de prestigiu din domeniu."; Radu Popa, dr. în microbiologie, Universitatea Northwestern din Los Angeles, director de cercetare la compania River Road Research; Toma Pătrașcu, președintele Asociației Secular Umaniste, ASUR din România.

La secțiunea "Proiecte culturale și festivaluri" au fost nominalizate: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția a XXII-a; Festivalul Internațional de Literatură de la București, ediția a VII-a

Festivalul International de Muzică de Cameră SoNoRo - editia a IX-a, Bridges; Caravana Docuart 2014.


Eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Partener: Teatrul Odeon

Coproducător: TVR 2

Sponsori: Apiland, JTI, Domeniile Ostrov, New Andrei Style, Ego Men's Fashion Concept, Alina Șerban, Dora Bloom.

Parteneri media: România liberă, Media Trust, Dacic Cool, Șapte Seri, Observator cultural, Suplimentul de cultură, agentiadecarte.ro.