Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: 'Pescărușul' de Cehov

Publicat: miercuri, 19 Martie 2014 , ora 15.37
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră de Ziua Mondială a Teatrului, joi, 27 martie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Pescărușul de Anton Pavlovici Cehov, un spectacol care vorbește despre pasiunea pentru scenă, despre dăruirea și sacrificiile artiștilor, despre puterea de a îndura orice, în numele iubirii pentru artă.

Spectacolul reprezintă o restituire integrală a textului lui Anton Pavlovici Cehov, într-o traducere contemporană, expresivă și plină de naturalețe, realizată cu simț al efectului teatral și cu o mare atenție la nuanțe de Raluca Rădulescu.

Viziunea regizorală aparținând lui Gavriil Pinte se distinge printr-o abordare nouă a universului cehovian, în acord cu intențiile teatrale ale dramaturgului: vârstele actorilor distribuiți sunt asemănătoare cu vârstele personajelor, indicate de către autor, iar piesa este privită ca o comedie, departe de stilul încărcat de melancolie, în care au alunecat de-a lungul anilor alte montări după texte de Cehov, pe toate meridianele lumii.

Inventivitatea la nivelul expresiei radiofonice este dublată de o teatralitate extrem de bine susținută, de bucuria de a însufleți universul cehovian, prin ritmul alert și viteza reacțiilor, prin căutarea unor combinații stilistice ingenioase. Cehov este tratat ca un precursor al teatrului absurdului, al teatrului existențialist, fără însă ca spectacolul să scoată piesa din cadrul realismului psihologic. Ia naștere o estetică specială, îmbinare de clasicism și modernitate, în cadrul căreia tehnici ale absurdului, acțiuni contradictorii, salturi de la râs la plâns, de la tragism la comedie coexistă cu momente de criză, emotivități și vulnerabilități, rupturi sufletești, gesturi patetice. Personajele nu au timp, se grăbesc și, neizbutind să mai comunice, se însingurează.

Actorii imprimă acestui univers aparte marca originalității și a talentului lor, individualizând caracterele, armonizându-și intențiile, trăirile, mijloacele de exprimare artistică și subordonându-le unei concepții unitare, într-o adevărată simbioză.

Rafinamentul decorului sonor constă în stilizare și esențializare, coloana auditivă se dovedește atent gândită în planul compoziției radiofonice, iar muzica inspirată intervine atât cât este nevoie, amplificând stările, relațiile dintre personaje și crescendo-ul piesei.

Traducerea: Raluca Rădulescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte.

În distribuție: Irina Movilă, Bogdan Dumitrescu, Constantin Cojocaru, Ana-Maria Bălescu, Marius Stănescu, Dan Aștilean, Amalia Ciolan, Petre Nicolae, Anca Pitaru, Ion Grosu, Cătălin Mareș.

Regia de montaj: Dana Lupu și Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Spectacolul Pescărușul de Anton Pavlovici Cehov va putea fi audiat în avanpremieră luni, 24 martie, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei, din București.