Arhivă : Evenimente Înapoi

Orchestra de Cameră Radio într-un concert Clasic V.I.P.

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016 , ora 11.49

Orchestra de Cameră Radio sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea revine într-un concert Clasic V.I.P. miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 19.00, la Sala Radio. O autentică bijuterie a clasicismului, singurul concert cu harpă al lui Mozart, Concertul în do major pentru flaut, harpă și orchestră, cu cadențele lui Dan Dediu,va fi interpretat miercuri, 9 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, de Orchestra de Cameră Radio, condusă de Gabriel Bebeșelea, avându-i ca soliști pe harpista Mariana Bîldea și pe flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, care a inclus acest concert în turneul său național Flautul fermecat - Clasic V.I.P.

Seara va fi încadrată de două lucrări pentru orchestră ilustrative pentru aspectele distractive ale repertoriului simfonic: O glumă muzicală, KV 522, op. 93 de Mozart, satiră ce parodiază lucrările compozitorilor mai puțin talentați și Simfonia nr. 60 în do major Il Distratto de Haydn, considerată a fi una dintre cele mai comice simfonii clasice.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


BIOGRAFII


GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania" și al Filarmonicii de Stat din Sibiu și Dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Admirat pentru entuziasmul și muzicalitatea sa, reputația lui a crescut substanțial și rapid în ultimii ani, concertând cu orchestre precum: Orchestra Națională Radio, Filarmonica "George Enescu", Orchestra de Cameră Radio, Opera Națională București, Philharmonic Chamber Orchestra of London, Kazakhstan State Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica G. Rossini etc.

Stagiunile următoare includ concerte și spectacole cu National Philharmonic of Russia, the Hungarian National Philharmonic, Janaèek Philharmonic Orchestra, Zagreb Philharmonic Orchestra, Kammerorchester Berlin, Wiener Kammerorchester, printre altele.

În vara lui 2016 a debutat în Rossini Opera Festival de la Pesaro, unde a dirijat producția "Il Viaggio a Reims".

La doar 29 de ani, Gabriel Bebeșelea este deja recunoscut ca fiind "unul din cei mai talentați dirijori născuți în ultimele decenii în România" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 septembrie 2011) și e câștigător al premiului întâi la "Lovro von Mataèiæ" Conducting Competition (Zagreb 2015) și al premiului întâi la "Jeunesses Musicales" Conducting Competition (București 2010). Gabriel Bebeșelea a fost semifinalist al "Donatella Flick" London Symphony Orchestra Conducting Competition în 2014 și semifinalist al Gustav Mahler Competition Bamberg Symphony in 2016. Recunoscut si ca dirijor de operă, Bebeșelea a câștigat premiul pentru "Cel mai bun dirijor" în cadrul Galei Operelor Naționale în 2014.

În 2011 a câștigat o bursa de asistență la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să asiste la repetițiile și concertele celor mai mari dirijori ai prezentului: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.

În continuare, în 2015, Gabriel Bebeșelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciați dirijori: cu Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter și cu Kurt Masur la Aurora Classical Festival.

Una dintre pasiunile lui Gabriel Bebeșelea este să lucreze cu tineri muzicieni. Începând din 2011 este Dirijor Principal al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei și dirijează regulat Orchestra Română de Tineret.

În 2010 a absolvit studiile de licență la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea. Doi ani mai târziu a absolvit studiile de master din cadrul Universității Naționale de Muzică București la clasa maestrului Horia Andreescu. În prezent este doctorand al Universității Naționale de Muzică sub îndrumarea Prof. Dan Dediu.

În prezent este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului la clasa maestrului Mark Stringer.


MARIA BÎLDEA

Născută în România, și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică George Enescu cu profesoara Ioana Brustur la harpă și Violeta Dinescu la pian.

A absolvit Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu avându-i ca mentori pe profesorii Ion Ivan Roncea la harpă și pe Dorel Pașcu la muzică de cameră și orchestră. O deosebită influență în formarea sa muzicală au avut-o lecțiile cu marea maestră a școlii românești de harpă Liana Pasquali.

Participarea la concursurile internaționale de harpă din Tel Aviv și Bloomington S.U.A i-au adus titlul de Outstanding Talent, primindu-și astfel prima harpă de concert, cadou oferit de dna. Deane Sherman.

Din 1988 susține o importantă carieră solistică în Grecia, dar și o activitate pedagogică, înființând școala elenă modernă de harpă la Conservatorul de Stat din Salonic și mai apoi la Atheneum Conservatorium și la Conservatorul Athinon din Atena.

Este deseori invitată ca solist în orchestrele Kamerata - Armonia Atenea, Orchestra de Stat din Atena, Orchestra Ton Chromaton, Soliștii din Patra și Orchestra Națională Radio Atena, unde de 23 de ani ocupă postul de harpă solo.

A susținut recitaluri în Marea Britanie, Franța, Germania, România, Serbia, Grecia și Cipru, precum și în locuri de o mare valoare arheologică, precum Epidaurus, peștera Apocalipsei din Patmos, Templul lui Zeus din Atena, Templul Atenei Nike, Acropole (Atena).

Este membru fondator al Kyklos Ensamble.

De-a lungul carierei a lucrat împreună cu personalități recunoscute: Teodor Currentzis, Michel Plasson, Sir Neville Marriner, Alexandre Dumay, Patrick Galois, Konstantinos Karydes, Horia Andreescu, Cristian Mandeal.

A înregistrat coloane sonore pentru filme în regia lui Theodoros Angelopoulos și în filmul Alexander regizat de Oliver Stone, pe muzica lui Vangelis.

În ultimii doi ani este invitată în Orchestra Festival Diaghilev din Perm, Rusia, orchestră cu care a înregistrat Simfonia a VI-a de Mahler, sub conducerea lui Teodor Currentzis pentru Sony.

Maria Bîldea cântă pe o harpă de concert Horngacher.


ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU

Solist concertist, membru în numeroase formații de muzică de cameră, prim flautist al Filarmonicii "George Enescu", profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică București, compozitor, autor de librete de operă și scenarii de film, scriitor: iată câteva dintre multiplele activități cotidiene ale lui Ion Bogdan Ștefănescu, un nume cunoscut iubitorilor artelor datorită dinamicei sale prezențe în viața artistică.

În devenirea sa muzicală, Ion Bogdan Ștefănescu a avut de străbătut un drum plin de realizări, drum pornit de la Liceul de muzică "George Enescu" din capitală, trecut prin Universitatea Națională de Muzică București la clasa flautistului Virgil Frâncu, ajuns la Universitatea Illinois, Urbana-Champaign, S.U.A, la clasa flautistului englez Alexander Murray unde a dobândit titlul de Master of Music și încheiat în 2002 cu obținerea titlului de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București. Pentru șlefuirea pregătirii sale a urmat și cursuri speciale cu James Galway la Veggis, Elveția (1995) și Reggio Emilia, Italia (2003), cu Alain Marion, Nissa (1990) și Pierre Yves Artaud, Darmstadt (1990).

A debutat în viața muzicală ca solist cu orchestra, în anul 1983 (la 14 ani), pe scena Ateneului Român, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureștean. De atunci a susținut numeroase recitaluri și concerte, ca solist, în România și în străinătate: Anglia, Franța, Spania, Cehoslovacia, Coreea de Nord, Germania, Olanda, Japonia, S.U.A.

În activitatea profesională Ion Bogdan Ștefănescu a fost prim flautist la Filarmonica din Ploiești (1992-1993), la Orchestra de Cameră Radio România (1993-1994), Filarmonica "George Enescu" București (1997- până în prezent), asistent universitar la Universitatea Națională de Muzică din București (1993-1998), University of Illinois, Urbana-Champaign, SUA (1994-1995), solist concertist al Filarmonicii "Banatul" din Timișoara (2007 - până în prezent), Profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București (2008 - până în prezent).

Mare iubitor al muzicii de cameră, Ion Bogdan Ștefănescu este membru fondator al ansamblurilor Procontemporania și Profil, membru al Trioului Contraste și membru al Cvintetului "George Enescu".

A fost invitat la numeroase festivaluri muzicale, între care: Festivalul Internațional "George Enescu" din București (1985, 2003, 2005 - în dublă ipostază: de solist și dirijor, alături de Orchestra de Cameră Radio, 2007, 2009), Culture Escape, Elveția (2007), Zeit für Neue Musik, Bayreuth, Germania (2006), Festivalul Steingreber, Bayreuth, Germania (2006), Festivalul "George Enescu" de la München, Mannheim, Germania (2005) și Strasbourg, Franța (2006), Music Fest, Luxemburg (2005), Festivalul Profil, București (2005, 2006), Wien Modern, Viena (2004), Congresul Internațional al Flautiștilor Kanssas City, SUA (1994) și München, Germania (1991), Festivalul Internațional de Muzică Nouă, Darmstadt, Germania (1990), Festivalul Mondial al Tineretului - Phenian, Corea de Nord (1989), Săptămâna Internațională a Muzicii Contemporane - București (toate edițiile).

Înregistrări care îi poartă semnătura se găsesc în fonotecile radio ale posturilor Radio România, Deutschlandfunk-Köln, WDR, Société de Musique Contemporaine Lausanne, Bayeriche Rundfunk, DRS 2, la posturile de televiziune: TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, Antena , 1B1TV, Alfa TV, TVRM, pe 10 CD-uri la diferite case de discuri, 3 DVD-uri apărute la AIX Records, SUA.

Pentru prezența sa artistică, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu a fost recompensat cu: Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare - Trio Contraste, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică, 2007, Medalia "Meritul Cultural" conferită de Președintele României, 2004, Premiul Clubului Liones pentru cea mai bună interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003, Premiul "Cella Delavrancea" pentru merite în cultură 1991, Premiul Conservatorului "Gheorghe Dima" Cluj 1987, Premiul I, Concursul internațional "Concertino" Praga 1986, Premiul I Concursul Național de Flaut București 1985, Diploma de Merit Concursul "G.B.Viotti" Vercelli, Italia, în 1984.

Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut de aur Muramatsu.