Arhivă : Evenimente Înapoi

'...65 de ani fără Dinu Lipatti' - retrospectiva unui maraton, în două părți, pe 2 și 3 ianuarie 2016

Publicat: marți, 29 Decembrie 2015 , ora 13.36

Cele mai frumoase povești merg mai departe indiferent ce face publicul lor; însă trăiesc aievea doar dacă sunt spuse exact așa cum au fost și ascultate cu atenție, cu toată atenția, până devin poveștile tuturor. În muzica secolului XX, poveștile nemuritoare nu sunt atât de numeroase încât să putem să le uităm vreun moment. Iar una dintre cele mai speciale rămâne, cu siguranță, cea a lui Dinu Lipatti, care a părăsi această lume în 2 decembrie 1950, la numai 33 de ani.
 Chiar în 2 decembrie 2015 ne-am bucurat, într-un maraton de 7 ore, de muzica interpretată de legendarul nostru pianist dar și de cea imaginată de compozitorul Lipatti, o figură cel puțin promițătoare dar lipsită de timpul fizic pentru a-și împlini conturul. Dinu Lipatti, astăzi, la 65 de ani de la stingerea din viață - un muzician-legendă, care naște continuu pasiuni, admiratori, adulatori, discipoli. Unii, precum canadianul Mark Ainley, colindă lumea de peste un sfert de secol în căutarea înregistrărilor sale uitate, readucându-le în atenție. Alții, mari muzicieni pe care i-am intervievat de-a lungul timpului, îl recomandă drept model clasic, dincolo de timp, tendințe și preferințe (și vom auzi gândurile unor Sir Neville Marriner, Piotr Anderszewski, Yefim Bronfman, Nikolai Lugansky sau Emanuel Ax). Prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu, cel care ne-a fost invitat în direct, este un admirator și un susținător al cauzei lui Dinu Lipatti dinainte cu mult de a deveni Ministru al Culturii.


Au vorbit, tot în direct, pianiștii Luiza Borac și Viniciu Moroianu, fără îndoială campionii promovării creației lui Dinu Lipatti în momentul de față.
 Am încercat o privire atentă asupra profilului stilistic al compozitorului Lipatti în ansamblul operei sale; și, pentru că ne adresăm dvs. de la microfoanele Societății Române de Radiodifuziune, am văzut ce surprize oferă analiza relației dintre faimosul artist și instituția noastră. Vă propunem o retrospectivă a acestui maraton "...65 de ani fără Dinu Lipatti", în două episoade: sâmbătă, 2 ianuarie și duminică, 3 ianuarie 2016, începând cu ora 13,00.

Monica Isăcescu și Ștefan Costache