ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 22.30 Interpretul zilei (R) Marile nume din prezent și din trecut.
Apoi: 23.30 De 10 ori despre... romantism (R) Un serial de inițiere, mai ales, pentru tinerii ascultători.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Vivaldi, Haydn și Mozart pe scena Sălii Radio

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 14 Octombrie 2015 , ora 9.21

O călătorie muzicală de la barocul lui Vivaldi - celebrul creator al suitei "Anotimpurile" - la clasicismul lui Haydn și al genialului Mozart, este ceea ce vă propune Orchestra de Cameră Radio, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie, ora 19.00, la Sala Radio. Evenimentul se va derula sub bagheta tânărului și apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea, care a fost recent distins (11 octombrie 2015) cu Premiul I și alte trei premii speciale la ediția a VI-a a Concursului Internațional Lovro von Mataèiæ organizat la Zagreb, Croația.

"Punctul culminant" al serii va fi reprezentat de unul dintre cele mai cunoscute imnuri sacre: Gloria, creație a barocului muzical semnată de Vivaldi. Monumentala partitură va fi interpretată cu participarea sopranei Rodica Vică, a mezzosopranei Maria Jinga și a Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia. Concertul de la Sala Radio reunește așadar trei dintre cei mai prolifici compozitori ce au marcat istoria muzicii. Seara va debuta cu uvertura operei L'Isola disabitata (Insula pustie), semnată de Haydn, care a creat în aproape toate formele muzicale ale timpului său: a scris 104 simfonii, aproximativ 90 de partituri pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, 23 de opere ș.a.

În aceeași seară veți asculta - în interpretarea Cristinei Anghelescu, solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio - și Concertul nr.1 în si bemol major pentru vioară și orchestră semnat de Mozart, un alt mare compozitor surprinzător prin geniul său prolific: în doar 35 de ani de viață a compus peste 600 de lucrări (41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian și orchestră, opere, sonate etc.). Seara se va încheia cu Gloria, partitura lui Vivaldi, care, deși este asociat în primul rând suitei "Anotimpurile", a compus aproximativ 770 de lucrări!

GABRIEL BEBEȘELEA este dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcție. De asemenea, din stagiunea 2014-2015 este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu. Gabriel Bebeșelea a fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale. Desfășoară de asemenea o activitate susținută ca dirijor principal al ansamblului Sibiu Youth Orchestra, fiind unul din membrii fondatori ai acestuia. Din 2009, este dirijor și al Icon Arts Ensemble.

Solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio, CRISTINA ANGHELESCU a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus - Berlin, Ceaikovski - Moscova, Teatro Monumental y Auditorium - Madrid, Smetana Hall - Praga, St. John's Smith Square - Londra, Finlandia Hall - Helsinki și în compania unor orchestre importante din Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra etc. A efectuat numeroase turnee în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud etc.

Solistă invitată a multor opere și filarmonici atât din România, cât și din străinătate, RODICA VICĂ a debutat pe scena Operei Naționale București, în 2010, și de atunci a colaborat permanent cu această instituție. Soprana a susținut numeroase concerte, spectacole și turnee în România și în străinătate: Franța, Luxemburg, Austria, Ungaria, Danemarca, Belgia, Germania și Japonia. În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată la Opera Națională Română Iași să participe la unul dintre cele mai importante proiecte de operă din România: Indiile Galante (J.Ph. Rameau), în regia lui Andrei Șerban.

Mezzosoprana MARIA JINGA este angajată a Operei Naționale București din anul 2006. La ediția din acest an a Festivalului internațional "George Enescu" a avut o prezență remarcabilă în opera "Wozzeck" de Alban Berg, prezentată în concert. Ea este câștigătoare a celei de-a II-a ediții a Concursului Internațional de Canto Maeștrii Artei Lirice, dedicat în anul 2010 sopranei Arta Florescu. De asemenea, Maria Jinga a câștigat și Marele Premiu la Concursul Național Hariclea Darclée Brăila, în anul 1997, Medalia Academiei Lutece (Paris, 1998) și a fost finalistă a Concursului Internațional George Enescu.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.