Arhivă : Evenimente Înapoi

Richard Galliano cântă Mozart la Sala Radio!

Publicat: joi, 23 Aprilie 2015 , ora 12.17

Acordeonistul francez Richard Galliano, unul dintre marii muzicieni ai lumii, revine pe scena Sălii Radio, într-un nou concert inedit, susținut alături de Orchestra de Cameră Radio și de violoncelistul Răzvan Suma, sub bagheta tânărului și apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea.

Miercuri, 29 aprilie, ora 19.00, Galliano, în palmaresul căruia se înscriu peste 400 de lucrări creație proprie sau în aranjamentul său, va interpreta o lucrare ce îi poartă semnătura - Contrastes (suită pentru acordeon, violoncel și orchestră de coarde) - și un concert mozartian, în aranjamentul său pentru acordeon - Concertul în la major pentru clarinet și orchestră. În repertoriul serii vă veți bucura de încă o partitură ce aparține marelui Amadeus: Divertisment în re major.

Preocupat în egală măsură de muzica clasică și de jazz, interpret și compozitor, orchestrator și pedagog, Richard Galliano este cel care a relansat acordeonul și i-a oferit un nou statut pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Așa cum își promisese la 14 ani, Richard Galliano i-a conferit acordeonului poziția de instrument solist-concertist, i-a modificat abordarea ritmică, i-a schimbat armoniile și mai ales a demonstrat că este apt și pentru jazz.

A început să studieze acordeonul sub îndrumarea tatălui său, la doar 4 ani, iar în paralel s-a perfecționat la Conservatorul din Nisa. La 23 de ani s-a afirmat în viața muzicală pariziană ca aranjor, dirijor și compozitor, fiind mereu în preajma jazz-ului. A colaborat în concerte, la înregistrări pentru radio, televiziune sau film cu vedete ale muzicii franceze: Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco ș.a.

În anul 1983 scena Comediei Franceze este martora unui eveniment ce va rămâne consemnat în istoria muzicală a secolului: întâlnirea dintre Astor Piazzolla și Richard Galliano, începutul unei frumoase prietenii și colaborări artistice. La îndemnul lui Piazzolla, Galliano se întoarce spre rădăcinile muzicii franceze, revalorizează întregul repertoriu tradițional de vals-musette, java, tangouri și inițiază un nou curent muzical denumit "New Musette", asemeni discului-manifest apărut în 1993 și distins cu premiul "Django-Reinhardt" al Academiei de Jazz. Împreună cu celebrul său acordeon său model Victoria ajunge în SUA în 1996, unde împreună cu George Mraz, Al Foster și Biréli Lagrène înregistrează New York Tango, un disc multipremiat.

Colaborarea de o viață cu tatăl său și grija de a transmite și altora din bogata sa experiență de interpret au dat naștere unei metode de acordeon care a obținut premiul "Sacem" pentru cea mai bună lucrare pedagogică, în anul 2009.

Dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), Gabriel Bebeșelea este cel mai tânăr muzician care ocupă o astfel de funcție. Artistul este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu și asigură conducerea muzicală a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra și Icon Arts Ensemble.

A fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale. Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica "George Enescu", Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti" - Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveția). În noiembrie a susținut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitația Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a orașului, într-un concert susținut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Sub titlul "Vă place BACH?", în 2012 Răzvan Suma a suținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediții ale turneului au însemnat 17 orașe din România și peste 10.000 de spectatori direcți. Ca o continuare firească a acestei frumoase inițiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 orașe turneul național "Vă place BRAHMS?", susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 a susținut alături de Analia Selis și de chitaristul și compozitorul argentinian Julio Santillan turneul național "Vă place tango?".

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.