Arhivă : Evenimente Înapoi

Corul de Copii Radio la '70 de primăveri', la Sala Radio

Publicat: marți, 21 Aprilie 2015 , ora 10.53

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaționale și implicat în diferite proiecte culturale în țară și în străinătate, împlinește în acest an 70 de ani de existență!

Sâmbătă, 25 aprilie, ora 19.00, sunteți invitați, cu mic cu mare, la Sala Radio, la un concert aniversar de excepție: 70 DE PRIMĂVERI. Dacă de-a lungul ultimelor stagiuni ansamblul a dăruit publicului spectacole complexe depășind granițele unui simplu concert, evenimente în care momentele muzicale completate de joc dramatic și elemente de recuzită s-au îmbinat cu proiecții video - Romanian Roots, Lumea lui Walt Disney, Salut voios de pionier ș.a. - de această dată, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, veți asculta o parte dintre cele mai frumoase partituri din repertoriul ansamblului, constituit de-a lungul anilor.

"La 70 de ani de existență, Corul de Copii Radio prezintă publicului său un concert în care îi va omagia pe toți cei care i-au alcătuit istoria. Doresc să le mulțumesc celor care, de-a lungul timpului, și-au dăruit anii copilăriei Corului de Copii Radio. Generația de azi datorează enorm copiilor, părinților lor și celor care au sprijinit, promovat și sponsorizat manifestările artistice în cei 70 de ani de existență. Celor care doresc ca viața copiilor lor să nu fie umbrită de lipsa de sensibilitate și de toleranță atât de evidente în ultima vreme, le spun că aici, la Corul de Copii Radio, se pot bucura de condiții de formare deosebite, de un mediu în care disciplina lucrului, deschiderea culturală și satisfacțiile artistice oferă copiilor șansa de a învăța să simtă și să trăiască frumos." - declară dirijorul Voicu Popescu

La finalul acestui spectacol multimedia complex, ultima piesă a serii - celebrul cântec Valurile Dunării (Iosif Ivanovici) - va însemna un moment cu totul deosebit. Alături de cei care compun în prezent corul, vor urca pe scenă foști membri ai ansamblului, o frumoasă întâlnire între generații. Și cum Corul de Copii Radio este mereu o punte de legătură între cei mai mici membri, care abia pășesc în lumea notelor muzicale și a portativelor, și cei intrați în adolescență care părăsesc ansamblul, penultima lucrare a serii - Rundadinella (Carl Orff) - va introduce în scenă și grupa pregătitoare. În repertoriul serii se vor regăsi de asemenea partituri de Bach, Fauré, Mozart, Pergolesi, Britten etc.

Evenimentul se va derula în acompaniamentul la pian al Magdalenei Faur, iar Ilinca Lorenz va asigura partea de percuție. Spectacolul este prezentat de actrița Delia Nartea.

Concertul aniversar se derulează cu sprijinul sponsorilor: Eurolines România, BRD - Groupe Société Générale, Carrefour, Kandia Dulce.

În seria de evenimente speciale programate în acest an aniversar, Corul de Copii Radio a cântat pe 26 martie în Grecia, la Volos, în concertul de deschidere al Festivalului Internațional de Muzică Evmelia, unul dintre cele mai cunoscute evenimente muzicale din Grecia, deosebit de apreciat și pe plan european. Sub conducerea lui Voicu Popescu, corul s-a bucurat de 100% exclusivitate în programul de deschidere al festivalului, fiind singurul ansamblu invitat să inaugureze ediția a IV-a a evenimentului.

În agenda corului urmează turnee la Milano (în contextul Expoziției Universale Milano 2015), Lugano (Elveția) și München, unde va evolua în finala prestigiosului concurs internațional de muzică corală Let the Peoples Sing, organizat sub egida European Broadcasting Union.

Înființat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluție spectaculoasă încă de la apariția sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica și Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevărată școală de educație prin muzică a tinerelor generații. Aici și-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaș, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu etc.

Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice și concursuri internaționale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA și Canada, au adus tinerilor artiști prețioase distincții și premii și au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federația Corurilor din Uniunea Europeană, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Performanțele corului se valorifică periodic în emisiuni de radio și televiziune, în înregistrări radiofonice speciale și în apariții discografice. Recitalurile, concertele a cappella, contribuțiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareza, sub bagheta unor mari maeștri români și străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Christian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta au dezvăluit deosebitele calități interpretative ale formației.

Corul de Copii Radio rămâne dedicat muzicii corale românești clasice și contemporane pe care o promovează atât în interiorul, cât și în exteriorul granițelor țării. Astfel a apărut ideea proiectului "Amprente", prezentat în străinătate sub titlul "Romanian Roots", care propune publicului un parcurs al spiritualității românești oglindite în muzica corală. Acest spectacolul multimedia a fost prezentat la "Simpozionului Mondial de Muzică Corală", organizat la Copenhaga de Federația Internațională a Muzicii Corale (2008), în cadrul Zilelor Europene Neudrossenfeld - Germania, la Festivalul "Let the Future Sing" - Suedia și la "International Thracian Choir Festival" - Bulgaria (2009).

Anul 2010 consemnează 65 de ani de existență ai formației și participarea Corului de Copii Radio la proiectul «De la ucenicie la măiestrie», dedicat studenților claselor de dirijat din cadrul Universității Naționale de Muzică București. În plus, a fost montată lucrarea «Magnificat anima mea - Dominum» de J.S. Bach, alături de orchestra baroc belgiană «Il Gardelino» și de clavecinistul Ketil are Hausgang în cadrul Festivalului de Muzică Veche.

«For the beauty of the Earth» a fost proiectul anului 2011 și a inclus, în premieră națională și europeană, lucrarea «Opereta Ecologica en Quatro Actos» de Alberto Grau, spectacol ce a fost prezentat în Festivalul Internațional «George Enescu».


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.