Arhivă : Evenimente Înapoi

Horia Mihail și Pianul Călător - romantici în a cincea întâlnire cu publicul din toată țara

Publicat: joi, 19 Martie 2015 , ora 12.24
Horia Mihail și Pianul Călător pornesc, între 22 martie și 20 mai 2015, în cea de-a cincea excursie care poate face mai frumoasă primăvara iubitorilor muzicii. Aceștia vor putea asculta patru povești muzicale ce stau sub semnul romantismului, al prieteniei și recunoștinței. Turneul Internațional Pianul Călător este organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo și este susținut de Radio România.

Patru compozitori reprezentativi ai Romantismului au transpus pe clapele pianului trăirile lor cele mai profunde, lăsându-ne partituri emoționante, ce îndeamnă la visare.

Recitalul lui Horia Mihail cuprinde cele șase Klavierstücke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms și dedicate Clarei Schumann, o ultimă partitură publicată în timpul vieții muzicianului.

Continuă cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt care transformă aici cea de-a doua parte din Aneés de pèlerinaje într-o mare călătorie de-a lungul artei și a spiritualității italiene, experiența lucrului la acest opus fiind împărtășită de compozitor, la un moment dat, într-o scrisoare adresată femeii iubite, Prințesa Marie, astfel: "... Il Bravo Suonatore începe în această dimineață un fragment dantesc care îl conduce spre Infern…".

Partitura care încheie recitalul Carnaval Op. 9 "Scènes mignonnes sur quatre notes" de Robert Schumann aparține primei perioade de creație (1834-1835) și e dedicată primei sale iubiri și logodnice, Ernestine von Fricken.

Povestea pianistului călător rămâne una emoționantă și în cazul concertelor cu orchestra, când Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian și orchestră de Rachmaninov. Muzica pentru pian și orchestră a compozitorului rus, deși creată cu multe decenii în urmă, pare să fi avut o destinație aparte pentru filmele de dragoste, acest concert devenind fundalul muzical al imaginilor intens sentimentale ale clasicului film Scurtă întâlnire cu Leslie Howard.

Și pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colțuri ale țării, dar și în obiectivul generos de a dărui unui oraș un pian de concert cu drept de folosință pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziție de Radio România pian urmând să rămână pentru următorii ani la Deva.

Prefațând a cincea ediție a turneului, Oltea Șerban-Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România afirma: "Trebuie doar să uitați că în afara sălii de concert și în tumultul secolului XXI pragmatismul domnește fără drept de apel și, indiferent de vârsta pe care o aveți, să vă lăsați inundați de culorile romantismului, care se pare că vor supraviețui atâta timp cât nu vom ajunge să vedem lumea în alb și negru."

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale țării, Horia Mihail poposind în 20 de localități, pentru a susține recitaluri sau concerte cu orchestra. La Tulcea și la Roman, pianistul se va reîntâlni și cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 și 2014. Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.

ITINERAR:

22 martie, Galați, Teatrul muzical "Nae Leonard" - Concert cu orchestra

2 aprilie, Brașov, Sala Patria - Concert cu orchestra

7 aprilie, Reșița, Sala Lira - Recital

9 aprilie, Timișoara, Sala Capitol - Concert cu orchestra

16 aprilie, Pitești, Casa de cultură a sindicatelor - Concert cu orchestra

19 aprilie, Bușteni, Centrul cultural "Aurel Stroe" - Recital

20 aprilie, Ploiești, Sala Ion Baciu - Recital

21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia - Recital

22 aprilie, Târgu Mureș, Sala Festivă a Liceului de Arte - Recital

27 aprilie, Luduș, Casa de cultură - Recital Pianul călător

28 aprilie, Baia de Arieș, Casa de cultură - Recital Pianul călător

29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură - Recital Pianul călător

30 aprilie, Deva, Centrul cultural "Drăgan Muntean" - Recital Pianul călător

5 mai, București, Sala Radio - Recital

8 mai, București, Sala Radio - Concert cu orchestra

10 mai, Deva, Teatrul de artă - Concert cu orchestra

11 mai, Tulcea, Teatrul "Jean Bart" - Recital

12 mai, Roman, Casa de cultură - Recital

14 mai, Chișinău, Sala cu orgă - Recital

15 mai, Bârlad, Pavilionul "Marcel Guguianu" - Recital

16 mai, București, Parcul Herăstrău - Recital Pianul călător

17 mai, București, Parcul Herăstrău - Recital Pianul călător

19 mai, Iași, Aula BCU - Recital

20 mai, Bistrița, Sinagoga - Recital

Eveniment susținut de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural și Accendo. Coproducători: TVR 2 și Radio România Regional. Partener principal: ARCUB. Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music. Transportator Oficial : DACIA. Parteneri: Nissa, Societatea de Muzică Veche

Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Teatrul muzical "Nae Leonard" din Galați, Filarmonica de stat din Brașov, Radio România Reșița, Filarmonica de stat din Timișoara, Filarmonica de stat din Pitești, Centrul de proiecte culturale "Aurel Stroe" din Bușteni, Filarmonica de stat din Ploiești, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Casa de cultură din Luduș, Primăria din Luduș, Casa de cultură din Baia de Arieș, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociația Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Școala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chișinău, Sala cu orgă din Chișinău, Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad - Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iași, Societatea de concerte Bistrița, Centrul județean pentru cultură Bistrița-Năsăud.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, România TV, Media Trust, România Liberă, Cațavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Șapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova.