ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Sărbători de iarnă la Radio România Muzical

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 16 Decembrie 2011 , ora 11.35

Moș Crăciun vine și la Radio România Muzical. Din 19 decembrie 2011 și până în 6 ianuarie 2012, unicul post românesc clasic, jazz & more propune programe speciale pentru cei care iubesc muzica bună.

Interviuri cu mari personalități

Centrul de greutate al programelor speciale de Crăciun este reprezentat de emisiunile ce au la bază interviuri cu mari personalități. În 24 decembrie, de la ora 18, poate fi ascultată ediția specială de Crăciun a emisiunii "În universul muzicii" ai cărei invitați sunt ASR Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României - un dialog emoționant despre tradiție și semnificații ale sărbătorii de Crăciun pentru Casa Regală a României. Emisiunea realizată de Cristina Comandașu se reia în 26 decembrie, de la ora 11.

În 24 decembrie, de la ora 20, la Radio România Muzical propune "Muzică și emoție pură cu Angela Gheorghiu", o emisiune semnată de Luminița Arvunescu pe baza unui dialog ce pune în evidență mesajul și muzica pe care celebra soprană română o dedică publicului român cu ocazia Crăciunului. Emisiunea se reia în 25 decembrie, de la ora 18.

Glasul bisericii creștine se aude și la Radio România Muzical prin vocea IPS Ioan Robu, Arhiepiscop - Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice din București - o ediție specială de Crăciun a emisiunii "În universul muzicii" propuse de Cristina Comandașu în 25 decembrie, de la ora 11.

Colinde și lucrări vocal-simfonice de Crăciun

Colindele românești și străine ocupă un loc aparte în cadrul programelor speciale de Crăciun, așa cum era de așteptat. Radio România Muzical transmite în direct concertul de colinde susținut în 22 decembrie, de la ora 19, de Corul Preludiu, dirijat de Voicu Enăchescu. Între 19 și 23 decembrie, colinde românești pot fi ascultate de la ora 9,30 și 14,30, iar în 25 și 26 decembrie, colindelor le este consacrat spațiul orar 15,00-16,00. Marile lucrări vocal-simfonice dedicate Crăciunului sunt de asemenea prezente în programul Radio România Muzical: cele 6 cantate din Oratoriul de Crăciun de Johann Sebastian Bach pot fi ascultate în intervalul 19-24 decembrie, la ora 9,15, în reluare de la 23,30, până în 6 ianuarie, la "Adagietto" urmând să fie difuzate cantatele lui Bach scrise special pentru această perioadă liturgică. Nu putea lipsi Oratoriul bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu, difuzat în 25 decembrie, de la ora 15,00. Iar lucrările din proiectul de Crăciun al Uniunii Europene de Radio pot fi ascultate în 25 decembrie, de la ora 20, într-o emisiune prezentată de Octavia Galescu.

Stagiunea de muzică veche a Uniunii Europene de Radio

Și cum de Crăciun muzica barocă și renascentistă are un răsunet aparte, între 19 și 24 decembrie la Radio România Muzical pot fi ascultate cele 6 concerte din Stagiunea de muzică veche a Uniunii Europene de Radio, un proiect coordonat și prezentat de Alina Velea, membră a Grupului de Muzică al Uniunii Europene de Radio.

Retrospective și avanpremiere

Cum este momentul retrospectivelor și avanpremierelor, Radio România Muzical propune "Calendar 2011" și "Calendar 2012", cu detalieri în programele dedicate compozitorilor Liszt, Enescu, Bartok, aniversați în 2011 și în cel dedicat dirijorului Sergiu Celibidache, de la nașterea căruia se vor împlini în 2012 100 de ani. Sub același semn al retrospectivelor se difuzează și cele 10 concerte world music din cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2011 (din 26 decembrie, ora 19,30).

15 ani cu Radio România Muzical

Și cum în 2012, Radio România Muzical împlinește 15 ani de existență, în seria avanpremierelor este inclus și un concert a cărui solistă este pianista germano-japoneză Alice Sara Ott (19 decembrie, ora 19), cea care în 24 martie 2012 va susține un recital extraordinar la Sala Radio, cu ocazia acestei aniversări.

Revelion și concert în direct de la Viena

În 1 ianuarie 2012 nu putea lipsi tradiționala transmisiune în direct a Concertului de Anul Nou de la Viena, susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijată de Mariss Jansons (orele 12,15-14,45). Comentează Anca Ioana Andriescu.

Iar la trecerea dintre ani, ne va însoți Berti Barbera, cu selecțiuni din cele mai bune albume de jazz ale anului 2011 și înregistrări ale artiștilor din sfera muzicii clasice născuți în Anul Dragonului, așa cum va fi și anul 2012 - un pretext pentru a asculta înregistrări semnate de nume precum Yehudi Menuhin, Alexandru Tomescu, Christoph Eschenbach, Valentin Gheorghiu sau Nelly Miricioiu (31 decembrie, ora 21, în reluare 1 ianuarie ora 16 și 2 ianuarie, ora 11).