ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Evenimente Înapoi

Început de decembrie la Radio România Muzical

Bookmark and Share
Publicat: marți, 29 Noiembrie 2011 , ora 11.44

Ziua Națională a României

este sărbătorită la Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice și de jazz, așa cum era firesc, prin muzică.

În 1 decembrie, între orele 7 și 19, Radio România Muzical îi prezintă pe "Marii muzicieni ai României" - compozitori și interpreți. Pe parcursul a 3 tronsoane orare (7,15-10,30, 13,20-17,00 și 17,00-19,00) ascultătorii Radio România Muzical vor parcurge un adevărat maraton muzical jalonat de nume precum George Enescu, Mihail Jora, Dinu Lipatti, Sergiu Celibidache, Dan Grigore, Mihaela Ursuleasa, Eugenia Moldoveanu, Ludovic Spiess - doar câțiva dintr-o listă mult mai cuprinzătoare. Realizatori: Dan Ghineraru, Felicia Nenoiu și Liviu Pețu.

Tot în 1 decembrie, între orele 10,30-13,00, Radio România Muzical vă invită să ascultați două concerte înregistrate în 2011 la Festivalul "Mărțișor" de la Chișinău. Este vorba despre concertele susținute în 4 și 9 martie 2011 de Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova la Sala cu orgă, evenimente ce i-au avut ca dirijori pe Cristian Florea din România, respectiv, Robertas Servenikas din Lituania. Din program au făcut parte lucrări de Benjamin Britten, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și Bedrich Smetana. Prezintă Sorina Bobeico.

În acord cu întreaga corporație Radio România, și Radio România Muzical salută apariția noului post Radio Chișinău, ale cărui prime momente de emisie vor fi preluate în 1 decembrie, în jurul orei 14.

În direct de la MET

Începutul lunii decembrie înseamnă la Radio România Muzical și debutul celei de a paisprezecea stagiuni de transmisiuni directe preluate de la Opera Metropolitan din New York.

În 3 decembrie, de la ora 19,30, în direct de la celebrul MET, unul dintre cele mai importante teatre lirice ale lumii, va fi transmis spectacolul cu opera "Rodelinda" de George Händel, cu o distribuție de excepție, ce o propune în rolul titular pe binecunoscuta soprană americană Renée Fleming. Un spectacol cu adevărat de neratat, atât datorită muzicii în sine, o operă barocă rar prezentată pe scenă, cât și datorită cântăreților care îi vor da viață. "Seara de operă" în cadrul căreia se realizează transmisiunea directă este realizată de Luminița Arvunescu, alături de care se va afla în studioul Radio România Muzical tenorul Robert Nagy și prin telefon de la New York Maria Cristina Necula. De asemenea, în pauza transmisiunii directe va fi difuzat și amplul interviu realizat de Maria Cristina Necula cu Peter Gelb, managerul general al Operei Metropolitan din New York.

Următorul spectacol preluat în direct de la MET este programat în 10 decembrie, de la ora 20: "Faust" de Charles Gounod, cu tenorul Jonas Kaufmann în rolul titular.

Interviuri de excepție de Crăciun

În ultimele zile ale lunii noiembrie, membrii echipei Radio România Muzical au realizat o serie de interviuri de excepție, ce constituie parte din cadourile de Crăciun pe care acest post de radio le pregătește ascultătorilor săi. Este vorba despre interviul realizat de Luminița Arvunescu cu Angela Gheorghiu ce urmează să fie difuzat în 24 decembrie, de la ora 20 și în reluare în 25 decembrie de la ora 18, cât și despre interviurile realizate de Cristina Comandașu cu IPS Ioan Robu, Arhiepiscop - Mitropolit de București al Bisericii Romano - Catolice și cu ASR Principesa Margareta și Principele Radu ai României. IPS Ioan Robu va fi protagonistul emisiunilor "În universul muzicii" difuzate în datele de 3,10,17 decembrie, de la ora 16,05 și a ediției speciale de Crăciun din 25 decembrie, ora 11. ASR Principesa Margareta și Principele Radu ai României sunt invitații aceleiași emisiuni, ediții difuzate în datele de 24 decembrie, ora 18 (în reluare în 26 decembrie, de la ora 11), precum și în 7,14,21 și 28 ianuarie 2012.