ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Evenimente Înapoi

Magia muzicii lui Liszt renaște la Sala Radio

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 30 Septembrie 2011 , ora 16.04

Proiectul "Liszt - 200" la Sala Radio: unicul post românesc clasic, jazz & more - Radio România Muzical - vă invită la recitalul susținut de pianista Luiza Borac, sâmbătă, 8 octombrie, ora 19.

Recitalul face parte din proiectul "Liszt - 200" al Uniunii Europene de Radio (organizația care reunește radiodifuziunile publice europene, având membri asociați și de pe alte continente), un proiect la care participă radiodifuziunile din țările în care a concertat Franz Liszt de-a lungul vieții sale. Cum Liszt a întreprins o serie de turnee în 1846-1847 în Ardeal, dar și în Principatele Române, era deci firesc ca și România să fie reprezentată în acest context select, iar propunerea Radio România Muzical a fost un recital al uneia dintre cele mai importante pianiste române din diaspora, Luiza Borac.

Programul recitalului include transcripții de Franz Liszt după lieduri de Franz Schubert, "Venezia e Napoli" din ciclul "Ani de pelerinaj" și "Réminiscences de Don Juan" - lucrări semnate de Franz Liszt.

Recitalul Luizei Borac este transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural, fiind de asemenea înregistrat și de TVR Cultural. Înregistrarea audio a recitalului va fi difuzată în cadrul proiectului "Franz Liszt - 200" al Uniunii Europene de Radio duminică, 23 octombrie; 8 radiodifuziuni și-au anunțat deja intenția de a prelua recitalul Luizei Borac.

Un proiect european

Proiectul "Liszt - 200" al Uniunii Europene de Radio înseamnă mai bine de 12 ore de transmisiuni directe și înregistrări ale unor evenimente organizate în locuri emblematice pentru viața și cariera lui Franz Liszt: Raiding - localitatea unde s-a născut în 22 octombrie 1811, Budapesta, Weimar - orașul unde a îndeplinit funcția de director muzical al Marelui Duce, Bayreuth - locul unde s-a stins din viață în 31 iulie 1886, și chiar Vatican - în semn de omagiu față de caracterul profund religios al compozitorului, în ultimii lui ani de viață.

Radio România Muzical transmite în 23 octombrie cele mai interesante 4 concerte din proiectul "Liszt - 200" al Uniunii Europene de Radio: cele preluate de la Budapesta (orele 12,00-14,55), Raiding (orele 15,00-15,55), Weimar (orele 17,00-18,55) și Bayreuth (orele 20,30-22,00).

Recitalul Luizei Borac din 8 octombrie va fi de asemenea redifuzat în 23 octombrie, între orele 15,55-17,00.

Luiza Borac - o mare pianistă cu un suflet mare

Magia muzicii lui Franz Liszt reînvie la Sala Radio, sub degetele uneia dintre cele mai bune pianiste ale momentului. Luiza Borac, actualmente stabilită în Germania, concertează frecvent în Europa și Statele Unite ale Americii; discografia ei bogată a fost distinsă cu numeroase premii și a fost apreciată de critica muzicală internațională. Este suficient să amintim premiul BBC pentru discul ei cuprinzând lucrări pentru pian de George Enescu. Ultimul ei disc, lansat în august 2010, "Frühlingsglaube", relevă și o altă dimensiune a binecunoscutei pianiste românce: fondurile obținute în urma vânzării lui au fost redirecționate către un centru medical pentru copii cu dizabilități din România.

Luiza Borac îl reinventează pe Liszt sâmbătă, 8 octombrie, ora 19, la Sala Radio.

Biletele sunt disponibile în rețeaua www.eventim.ro, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Humanitas și Cărturești, dar și la casa de bilete a Sălii Radio.

Organizator: Radio România Muzical

Coproducător: TVR Cultural

Parteneri media: 7 seri, Observator cultural, Suplimentul de cultură, metropotam.ro, port.ro, Agerpres, Zeppelin.