ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Antonin Dvorák
Apoi: 21.30 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Radio România Muzical – un nou început de drum în debut de octombrie

Bookmark and Share
Publicat: luni, 26 Septembrie 2011 , ora 12.34

După o lună "de foc" - așa cum fost septembrie 2011 pentru realizatorii Radio România Muzical care au reflectat Festivalul Internațional "George Enescu" la Radio România - urmează o lună a premierelor: noi proiecte, noi emisiuni, noi recitaluri.

O nouă ediție a proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică"

1 octombrie - Ziua internațională a Muzicii - este momentul care marchează debutul unei noi ediții a proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" derulat de Radio România Muzical în spații neconvenționale, unde publicul larg are acces la muzica clasică grație implicării partenerilor din zona comercială și culturală. Practic, pe parcursul lunii octombrie, va răsuna muzică clasică în hipermarketuri, muzee, școli, librării, magazine de bricolaj, sedii de firme, mall-uri. Detalii pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute.

O nouă grilă de programe

3 octombrie înseamnă debutul unei noi grile de emisiuni la Radio România Muzical. "Muzică clasică pentru toți" este sloganul care guvernează această nouă grilă, pentru că oricare iubitor al muzicii poate să găsească ceva potrivit gusturilor sale printre noile emisiuni Radio România Muzical. Poate să fie un "Puzzle muzical" care include muzică simfonică, de cameră și de operă (luni-vineri, orele 11,30-13,00) sau "Concerte de 5 stele" primite prin filiera Uniunii Europene de Radio - adică de pe cele mai mari scene ale lumii (luni-vineri, orele 10,00-11,30). Pot fi "După-amiezi muzicale" (orele 15,30-17,00) sau deja consacratele dimineți "Musica viva" (orele 7,15-9,30) sau seri "Drivetime" (orele 17,30-19,00). Muzica românească și cei care au marcat-o sunt aduși în prim-plan, într-o manieră originală, la "Făuritori de școală românească" (joia, ora 20), iar marii interpreți români pe care-i admirăm își dezvăluie secretele la "Dincolo de culise" (sâmbăta, ora 12).

"Europa muzicală azi" (luni-vineri, ora 21) continuă să fie spațiul transmisiunilor directe cu artiști de calibrul celor pe care i-am aplaudat pe parcursul Festivalului Enescu; acești muzicieni sunt și protagoniștii dialogurilor difuzate în emisiunile "Povești de succes ale muzicii" (duminica, ora 10,30, în reluare de la ora 22,30). Cele mai interesante înregistrări din Fonoteca Radio România pot fi ascultate, sâmbăta, ora 16,50 la "Cutia cu amintiri", așa cum înregistrările de ultimă oră sunt subiectul emisiunii "Music box" (lunea, ora 20).

Sunt doar spicuiri dintr-o grilă de programe foarte ofertantă, unde, pe lângă muzică clasică, își fac loc și jazzul, muzica de film, world music.

O campanie de imagine

"Muzică clasică pe înțelesul tuturor" este sloganul gândit de Ogilvy România pentru o campanie Radio România Muzical aflată în derulare, al cărei start a fost dat la începutul lui septembrie 2011. "Muzică clasică pe înțelesul tuturor" - pentru că muzica clasică face parte, de fapt, din viața oricui, pentru că muzica clasică înseamnă o parte bună și veselă a vieților noastre. Este prima dată când Radio România Muzical beneficiază de o astfel de campanie de imagine, urmare a unei propuneri făcute de Ogilvy România.

Un nou recital

În 8 octombrie, la ora 19, Radio România Muzical reînvie magia muzicii lui Liszt la Sala Radio. Reputata pianistă Luiza Borac este protagonista unui recital a cărui înregistrare va fi pusă la dispoziția tuturor radiodifuziunilor publice europene în cadrul proiectului "Liszt - 200" derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio. Cum acest proiect include concerte și recitaluri propuse de țările în care însuși Liszt a călătorit în turneele sale, era firesc ca România să fie reprezentată, iar programul propus de Luiza Borac este unul cel puțin incitant: transcripții de Liszt după lieduri de Schubert, "Venezia e Napoli" din ciclul "Ani de pelerinaj" și "Réminiscences de Don Juan" de Liszt. Biletele sunt disponibile în rețeaua www.eventim.ro și la casa de bilete a Sălii Radio.