ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Antonin Dvorák
Apoi: 21.30 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Sherban Lupu - ''Arta lăutarilor'', lansare la Bookfest

Bookmark and Share
Publicat: joi, 26 Mai 2011 , ora 10.41

Editura Casa Radio celebrează 130 de ani de la nașterea compozitorilor Béla Bartók (25 martie 1881 - 26 septembrie 1945) și George Enescu (19 august 1881 - 4 mai 1955) printr-un dublu eveniment, editorial și concertistic, desfășurat la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2011, pe Scena Arena, pavilionul C6, sâmbătă, 28 mai, de la ora 18,30.

Prezentarea noii ediții, revăzute și adăugite, a albumului Sherban Lupu, Arta lăutarilor. Izvor al violonisticii moderne/Fiddler's Art. Source of the Modern Violinist Technique (carte+2CD) va fi însoțită de un microrecital de vioară, cuprinzând piese în care se regăsește interesul comun și constant al celor doi compozitori aniversați pentru izvoarele folclorice, interpretate de  violonistul Ladislau Csendes, conferențiar la Universitatea Națională de Muzică din București și discipolul său, Adrian Dima, membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene.

Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu (Universitatea Națională de Muzică București), președintele Uniunii Criticilor Muzicali din România, va vorbi despre semnificația acestui nou titlu în peisajul editorial actual.

Reputatului muzicolog i se va alătura din SUA, maestrul Sherban Lupu, care va adresa publicului seratei muzicale un mesaj multimedia în exclusivitate.

Moderatorul evenimentului va fi Tiberiu Comandașu, redactor muzical la Editura Casa Radio.

Interpret de renume mondial, profesor de vioară la Universitatea din Illinois (SUA), Sherban Lupu analizează în Arta lăutarilor importanța "fermentului" virtuozității lăutărești în dezvoltările muzicii culte; urmărind acest fenomen într-un areal cultural ce cuprinde cu precădere centrul și estul Europei, autorul conchide: "Întâlnirea muzicii lăutărești cu creația cultă a produs un mare salt în evoluția muzicii clasice, deschizând drumuri noi spre inovație și improvizație și constituind o sursă de inspirație pentru concerte celebre de vioară."

Demonstrația lui Sherban Lupu - promotor al muzicii lui GEORGE ENESCU și cercetător neobosit al manuscriselor enesciene, laureat al prestigiosului premiu Beckman al Universității din Illinois pentru realizarea integralei operelor pentru vioară și pian ale lui BÉLA BARTÓK - este minunat susținută de selecția performanțelor sale interpretative (redate pe cele două CD-uri) și se bazează preponderent pe opera celor doi muzicieni, uniți prin ineditul și varietatea formulelor de expresie, conjugate cu frecventarea permanentă și creativă a melosului folcloric.