ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Evenimente Înapoi

Concurs la ''Ascultă 5 minute de muzică clasică''

Bookmark and Share
Publicat: luni, 28 Martie 2011 , ora 16.20

Din 24 martie până în 23 aprilie 2011, Radio România Muzical propune o nouă ediție a proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Pe lângă aspectul legat de audiție - difuzarea a cinci minute de muzică clasică, zilnic, în cât mai multe spații neconvenționale, altele decât sălile de concert, acolo unde afluxul de public/vizitatori este cât mai mare - proiectul propune și un concurs destinat elevilor și profesorilor.

În ceea ce privește aspectul audiției, practic, din 24 martie până în 23 aprilie va putea fi ascultată, zilnic, câte o lucrare celebră din repertoriul clasic, însoțită de un scurt anunț referitor la proiect și detalii despre lucrarea propusă spre audiție. Partenerii proiectului sunt: un lanț național de hipermarketuri, 4 mall-uri, două lanțuri naționale de librării, un lanț național de magazine de bricolaj, 8 muzee din București și din țară, o firmă internațională de audit financiar care va difuza muzica pentru angajații săi. Proiectul are ca partener și firma care gestionează LCD-urile din transportul public bucureștean.

De asemenea, proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" se va desfășura și în mai multe instituții de învățământ. Parteneri sunt inspectoratele școlare județene Constanța, Tulcea și Dolj, școli și licee din localitățile Târgoviște, Moreni, Buzău, Galați, Tecuci, Titu, Panciu, Botoșani, Craiova.

Elevilor și profesorilor li se adresează și un concurs propus de Radio România Muzical.

· Concurs pentru elevi - clasele II-V - o compunere cu tema « Ce-mi spune muzica clasică » în urma audiției la clasă sau în școală a uneia dintre piesele din proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" sau a oricărei alte audiții din repertoriul clasic - la școală sau în timpul liber.

Perioada derulare : Primire materiale între 26 aprilie și 26 mai. Popularizarea concursului începând cu 24 martie - odată cu debutul campaniei « Ascultă 5 minute de muzică clasică ». Jurizarea lucrărilor până în 10 iunie 2011. Anunțarea câștigătorilor 13 iunie. Premierea: 15 iunie.

Premii : locul I - tableta PC cu carti si muzica - Allview

Locul II - voucher Librăriile Humanitas in valoare de 400 lei

Locul III - voucher Librăriile Humanitas în valoare de 250 lei

Juriul: membri ai Radio Romania Muzical, Humanitas și corp profesoral - din mediul universitar și preuniversitar. Fiecare membru al juriului dă note separat (de la 1 la 10) fiecărui material. Media finală este cea aritmetică între note acordate de fiecare membru al juriului.

Carrefour este sponsor pentru plata onorariului juriului.

Concurs pentru învățători și profesori - clasele II-VIII - un eseu de marximum 3 pagini cu tema « Ora de muzică ideală în vederea formării de iubitori ai muzicii clasice ». Un material audio sau video care să ateste că lecția a și fost pusă în practică este un avantaj.

Perioada de derulare: identic ca și pentru elevi

Premii: locul I - tableta PC cu cărți și muzică - Allview și posibilitatea de a difuza la RRM "Ora de muzică ideală", 3 invitații pentru două persoane la concerte din cadrul Festivalului "George Enescu"

Locul II - voucher Librăriile Humanitas în valoare de 700 lei

Locul III - voucher Librăriile Humanitas in valoare de 500 lei

Juriul: membri ai Radio Romania Muzical, Humanitas și corp profesoral - din mediul universitar. Fiecare membru al juriului dă note separat (de la 1 la 10) fiecărui material. Media finală este cea aritmetică între notele acordate de fiecare membru al juriului.

Înscrierile la concurs se fac pe site-ul www.romania-muzical.ro/5minute. Tot acolo se găsesc și infomații suplimentare. Materialele audio-video vor fi trimise prin www.transfer.ro, pe adresa cristina.comandasu@radioromania.ro.

"Ascultă cinci minute de muzică clasică" este un proiect Radio România Muzical, inițiat și dezvoltat de Cristina Comandașu, redactorul șef adjunct al postului.

Partenerii anunțați ai ediției 24 martie - 23 aprilie 2011 a proiectului sunt:

Carrefour România

Iulius Mall Iași

Iulius Mall Timișoara

Iulius Mall Cluj

Iulius Mall Suceava

Anzisoft (LCD-uri RATB)

Mr. Bricolage

Librăriile Humanitas

Librăriile Cărturești

Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Peleș

Castelul Bran

Muzeul Brukenthal din Sibiu

Muzeul Literaturii din Iași

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Țăranului Român

Pricewaterhouse Coopers

Inspectoratul Școlar Dolj

Inspectoratul Școlar Tulcea

Inspectoratul Școlar Constanța

Seminarul ortodox din Târgoviște

Școala Coresi din Târgoviște

Școala Mihai Viteazu din Târgoviște

Colegiul Ienichiță Văcărescu din Târgoviște

Liceul Caragiale din Moreni

Liceul de artă de Buzău

Liceul Marin Coman din Galați

Colegiul Calistrat Hogaș din Tecuci

Liceul IC Vissarion din Titu din Dâmbovița

Liceul Ioan Slavici din Panciu

Liceul Nicolae Iorga din Botoșani

Școala nr.29 Nicolae Romanescu din Craiova

Liceul teoretic "Ioan Petruș" din Otopeni

Colegiul Tehnic de Alimentație din Galați

Scoala Ulmi din Dâmbovița

Colegiul Tehnic "Maria Băiulescu" din Brașov

Inspectoratul Scolar al Municipiului din București

Scoala cu clasele I-VIII "Ion Bojoi" din Flămânzi

Scoala cu clasele I-VIII "Seica Mare" din Sibiu

De reținut:

Proiectul - în aspectul său legat de audiție - se poate desfășura în școli sub forma audiției în pauze printr-un sistem de radiodifuzare (dacă există) sau la orele de curs (de muzică sau de dirigenție, de exemplu).

Perioada în care se poate desfășura proiectul legat de audiții nu este strict legat de datele 24 martie - 23 aprilie. Radio România Muzical a pregătit 31 de fișiere audio care pot fi difuzate oricând, în funcție de disponibilitățile din școală, ținând cont și de vacanța elevilor. Piesele au fost selectate special pentru a fi foarte accesibile, indiferent de nivelul de educație muzicală, în interpretări prestigioase.