ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Antonin Dvorák
Apoi: 21.30 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Trei premii pentru Radio România Muzical acordate de Forumul Muzical Român

Bookmark and Share
Publicat: luni, 21 Februarie 2011 , ora 10.01

Luni, 21 februarie, de la ora 13,45 are loc la sediul Operei Comice pentru Copii decernarea premiilor pentru anul 2010 acordate de Forumul Muzical Român. Radio România Muzical va primi trei distincții, prin membrii echipei sale.

1. Premiul Uniunii Criticilor Muzicali va fi acordat Monicăi Isăcescu și lui Ștefan Costache, pentru coordonarea proiectului "Zilele Lipatti" desfășurat în perioada octombrie - noiembrie 2010. "Zilele Lipatti" au pus în lumină figura lui Dinu Lipatti, de la dispariția căruia s-au împlinit 60 de ani în 2010, printr-un concurs național de pian, o inedită expoziție de fotografii realizate chiar de Dinu Lipatti, proiecția celui mai recent documentar ce are ca subiect ultimul recital susținut de Dinu Lipatti la Besacon în 1950, film realizat de cineastul francez Philippe Roger, precum și o serie de reportaje și emisiuni difuzate la Radio România Muzical în perioada octombrie - decembrie 2010.

2. Premiul "David Ohanesian" revine Ligiei Ardelean pentru întreaga sa activitate radiofonică. Ligia Ardelean este jurnalist la Radio România din 1972 și face parte din echipa Radio România Muzical încă de la înființarea postului, în 1997. Este unul dintre cei mai apreciați și valoroși realizatori specializați în muzica de operă, de-a lungul timpul sub semnătura sa fiind difuzate numeroase serii de emisiuni ("Opera omnia", "Dicționar de operă") și interviuri cu mari personalități ale artei lirice contemporane. În prezent, Ligia Ardelean realizează emisiunea "O/RA" ce poate fi ascultată în fiecare duminică, între orele 11 și 12, la Radio România Muzical.

3. Premiul "Performanță în management" va fi decernat Lilianei Staicu, redactor șef Radio România Muzical. Liliana Staicu este redactorul șef al Radio România Muzical din anul 2007. Ultimii patru ani au reprezentat o perioadă de relansare pentru unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice și de jazz. Radio România Muzical a propus grile de programe atractive, orientate către un public tânăr, activ, cu nevoie culturale specifice secolului XXI, precum și proiecte editoriale speciale de mare succes cum au fost "Ziua Karajan" (2008), "Ziua Mendelssohn" (2009), "Săptămâna Georg Friedrich Händel" (2009), "Haydn - 200" (2009), "Ziua Chopin" (2010), "Enescu - 55" (2010), "Schumann - 200" (2010). Mai mult decât atât, Radio România Muzical s-a implicat în proiecte complexe - "Zilele Lipatti" (2010), "Radio România Muzical prezintă Filarmonicile României (2009-2009), "Ascultă 5 minute de muzică clasică (2010), "Lecția micului meloman în școli și grădinițe"(2008), punând de asemenea printre prioritățile sale și organizarea de concerte - eveniment pentru proiectele Uniunii Europene de Radio, cel mai recent fiind Concertul de Crăciun al formației Anton Pann la Sala Radio (decembrie 2010). În acord cu cerințele unui post de radio contemporan, Radio România Muzical s-a dezvoltat de asemenea și în mediul online, propunând în prezent un site permanent updatat, 6 stream-uri ondemand, arhive audio de emisiuni, dar și numeroase materiale video. Cele mai multe dintre evenimentele muzicale naționale au putut fi ascultate la Radio România Muzical, printre ele, Festivalul Internațional George Enescu, edițiile din 2007 și 2009 fiind reflectate sub îndrumarea Lilianei Staicu.