Arhivă : Cronici Înapoi

Părinți, copii, bunici, prieteni… mergeți să vedeți musicalul Parcul de distracții !

Publicat: marți, 26 Noiembrie 2019 , ora 13.08

Musicalul Parcul de distracții a avut premiera absolută vineri, 27 septembrie pe scena Teatrului de Operetă și Musical "Ion Dacian". Este o producție a Teatrului Muzical de Copii din București, parte a Asociației Culturale "Sipetul Artei". Mărturisesc, nu am știut de existența acestei asociații, de aceea voi insista în prezentarea ei pentru că ceea ce face Teatrul Muzical de Copii din București - un demers de promovare a artelor spectacolului de teatru muzical către copii și tineri - este cu adevărat special.

TMCB este primul teatru muzical de copii, cu copii, pentru copii, profesionist autohton, care aduce o noutate absolută prin caracterul lui educațional, de formare, susținere și promovare continuă a actorului copil de teatru muzical din România, atât prin programele de pregătire artistică, cât și prin distribuirea acestora în roluri din producții complexe, profesioniste de teatru muzical.În prima jumătate a anului 2018 s-au organizat audițiile pentru formarea ansamblului de copii artiști, la care au participat peste 100 de copii cu vârsta până la 18 ani, majoritatea cu pregătire și experiență în domeniul artistic. Prin procesul de selecție s-au evaluat calitățile native individuale și perspectiva de a dezvolta o carieră în domeniul teatrului muzical. Au fost admiși 32 de copii. În paralel s-a desfășurat procesul de coagulare a echipei de profesori specializați în cele trei direcții artistice, tipice teatrului muzical - 1.actorie și mișcare, 2.pregătire muzicală și canto, 3.dans și coregrafie. În perioada iulie 2018 - septembrie 2018, echipa Asociației Culturale "Sipetul Artei" a organizat și coordonat Cursul de Inițiere în Teatru Muzical care a avut ca scop profesionalizarea copiilor selectați în echipa Teatrului Muzical de Copii București, ca viitori actori de musical.

Activitatea teatrului este de fapt o campanie de conștientizare și informare a părinților referitor la importanța integrării artelor spectacolului în educația copiilor și tinerilor. Iar rezultatele sunt extraordinare. Dovada cea mai concretă este acest spectacol minunat scris pentru interpreți copii, Parcul de distracții, rezultat în urma parteneriatului cultural cu Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian".

Povestea este simplă, duioasă și… discret moralizatoare. Scenariștii Gabi Sarga si Cătălin Rotaru împreună cu Andreea Andrei, autoarea versurilor cântecelor, s-au inspirat, în egală măsură, din povești și din realitatea cotidiană. Când părinții pleacă la muncă își lasă copiii în grija rudelor. Și toate părțile suferă. Părinții plâng de dor, rudele sunt agasate și nemulțumite de numeroasele probleme în plus, iar copiii sunt profund nefericiți. Atât de nefericiți încât…fug din noua casă. Unde ? Nici ei nu știu! Știu doar că nu mai pot rămâne într-un loc în care simt, în fiecare clipă, că nu sunt doriți. Pleacă și iau cu ei doar o păpușă jerpelită, un iepuraș pufos. De el, nu se pot despărți. Pierduți în noapte, frații ajung într-un parc de distracții. Aici, ziua, totul e colorat, agitat, atrăgător…dar noptea?! Noaptea cele două regine ale parcului - evident, una bună și una rea - se înfruntă. Pe tron se află regina bună, dar sora ei uneltește să îi ia locul. Copiii ajung în mijlocul unui conflict puternic și iau partea jucăriilor nedreptățite. Cu bună credință, regina cea bună le trimite pe cele considerate stricate la regina cea rea, la reparat. De fapt, le trimite la moarte căci jucăriile nu numai că nu sunt reparate, ci ele sunt direct dezmembrate, deci…distruse. Copiii le salvează, scot totul la lumină și, din înfruntarea binelui cu răul, desigur, ca în toate poveștile, binele iese învingător. Părinții își regăsesc copiii, rudele spășite își regretă greșelile, iar jucăriile, reparate cu adevărat, se vor reîntoarce în casele copiilor spre bucuria acestora. Totul e bine când sfârșește cu bine.

Să faci un musical de o oră și 40 de minute doar cu interpreți copii este o aventură riscantă. Chiar foarte riscantă. Dar reușita este spectaculoasă. Cu muncă, foarte multă muncă, și cu talent, cu foarte mult talent, Parcul de distracții a devenit un spectacol ce merită să fie văzut și revăzut.

Andrei Tudor este un muzician complex cu o activitate efervescentă ce a trecut, în mulți ani, de la pianistul de jazz și compozitorul de șlagăre de muzică ușoară de mare succes, la șeful de orchestră apreciat și dorit și compozitorul de ample pagini simfonice. Una dintre marile reușite ale compozitorului este abilitatea sa de a orchestra inspirat pentru ansamblu simfonic mare. Este doar unul dintre motivele pentru care coloana sonoră a muzicalului Parcul de distracții sună impecabil. Adăugăm armoniile bogate și interesante și melodiile inspirate, ușor de reținut, toate turnate în forme perfect echilibrate. Totuși, muzica este doar o parte consistentă a unui întreg în care toate componentele se armonizează fericit. Regia, scenografia, coregrafia, costumele, luminile… totul a fost realizat cu inspirație, eficiență și mult bun gust. Copiii sunt extraordinari prin dăruirea și bucuria cu care se implică în spectacol. Ca adevărați profesioniști, ei au memorat multe pagini de text, au învățat să se miște pe scenă, să rostească replici, să cânte, să danseze…..iar publicul îi răsplătește generos cu sinceritate și entuziasm. Bravo! Ați reușit! Sunteți minunați !…scandează aplauzele puternice. Printre ei, muzicienii Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" se simt în largul lor. "Maturii" preiau din prospețimea, din spontaneitatea, din grația copiilor. Trebuie să le facă față, acum și aici. Rutina, monotonia, blazarea…sunt inacceptabile. Pentru ei acest Parc de distracții este, cu siguranță, o atât de necesară gură de aer proaspăt în cotidianul cenușiu. Nu pot decât să se bucure. Și se bucură - cu plăcere și cu entuziasm.

În concluzie:Părinți, copii, bunici, prieteni…mergeți să vedeți musicalul Parcul de distracții! Va fi, pentru întreaga familie, un eveniment de neuitat.

Musicalul Parcul de distracții

Scenariul: Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru

Regia artistică: Dana Rotaru

Muzica: Andrei Tudor

Versuri: Andreea Andrei

Conducerea muzicală: Constantin Grigore

Dirijorul corului: Aurel Muraru

Coregrafia: Andreea Toma

Scenografia: Andreea Koch

Costume: Iolanda Mutu

Pregătirea muzicală: George Miron

Light design: Sergiu Ardelean

Regia muzicală: Liviu Elekes/Crina Bolboceanu

DISTRIBUȚIA 16 Noiembrie 2019

Mătușa: Anca Țurcașiu

Leni: Ana Maria Mărgean

Todi: Ștefan Zaharescu

Dl. Pufos: Teodor Voican

Nina/Cavaler: Antonia Alexandrescu

Dina: Miruna Neacșu

Tatăl/Broscoiul/Polițistul: Daniel Burcea

Mama/Fantoma: Maria Baciu

Regina Fondantă: Isabela Luță

Prințesa Roza: Mara Ionescu

Paharul de cristal/Ciclopul: Raluca Oprea

Paharul din plastic/Monstru mic: Maia Tudor

Cupa de înghețată/Dragonul: Bianca Ene

Casa de marcat/Călăul: Alexandra Ghiculescu

Comandantul: Ioana Romanescu

Soldatul 1: Daria Oprișa

Soldatul 2: Mara Ilie

Soldatul 3: Ștefan Niciev

Soldatu l4: Ecaterina Ștefan

Soldatul 5: Tudor Vasile

Soldatul 6/Soldatul Stricat: Maya Kalinov

Soldatul 7/Păpușa stricată/Vrăjitoarea: Teodora Făgărășan

Contrabasul: Bianca Hanu

Chitara: Lucia Iosef

Tobița: Diana Dancu

Păpușa: Daria Vlad

Clovn: Iris Mogilă

Domniță:Tania Murgu

Vampirul: Maria Patrinoiu

Orchestra și Corul Orchestrei Teatrului de Operetă și Musical "Ion Dacian"

Producător: Asociația Culturală " Sipetul Artei"

Partener artistic - Teatrul de Operetă și Musical "Ion Dacian"


Cristina Sârbu