Arhivă : Cronici Înapoi

Concursul de Canto Remember Enescu

Publicat: marți, 12 Noiembrie 2019 , ora 15.39

Fundația Culturală Remember Enescu împlinește în 2019, 20 de ani de la înființare. Pentru a marca această aniversare, Concursul Internațional Remember Enescu s-a mai îmbogățit cu o secțiune, dedicată tinerilor interpreți vocali, ce s-a adăugat la tradiționala competiție violonistică. În zilele de 6 și 7 noiembrie, la Centrul Cultural Aurel Stroe din Bușteni, concurenții din Ploiești, Cluj, București și Chișinău au evoluat în fața unui juriu alcătuit din sopranele Iulia Isaev, Doina Dimitriu, Daniela Chihaia Popa și mezzosoprana Cristina Șoreanu.

Despre nivelul concurenților, ne-a vorbit doamna Iulia Isaev, solistă a Operei Naționale din București și profesor la Universitatea Națională de Muzică din capitală:

"A fost un concurs cu un nivel foarte ridicat, neașteptat chiar. Concurenții s-au prezentat foarte frumos."

Din perspectiva dumneavoastră, a carierei minunate pe care o faceți, ce le-ar trebui acestor tineri pentru a se împlini vocal și pentru a face și o carieră, poate, internațională?

"Determinare, perseverență, curaj, încredere și, nu în ultimul rând, muncă, cât mai multă muncă."

Și pentru că nivelul competiției a fost unul ridicat, juriul a decis ca Marele Premiu să fie împărțit de doi concurenți: soprana Cristina Fieraru, studentă la Universitatea Națională de Muzică din București:

"E, cu adevărat, o mare bucurie pentru mine să câștig Marele Premiu la acest concurs, cu două etape, cu piese impuse. A fost o adevărată aventură să parcurg liedurile impuse de Enescu. Vreau să cânt cât mai multă operă și asta e încă o ieșire pe scenă, în fața unor oameni cu adevărat avizați."

...și contratenorul Alexandru Costea, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu:

"Acest premiu semnifică pentru mine rodul muncii mele și al profesoarei mele de canto."

Gazdă a Concursului de Canto Remember Enescu a fost Centrul Cultural Aurel Stroe, condus de directorul Constantin Spurcaciu:

"Noi găzduim de 12 ani o stagiune muzicală care se desfășoară pe parcursul întregului an, Stagiunea muzicală "George Enescu". Am început în colaborare, în primii patru ani, cu Muzeul Național "George Enescu" din București. După patru ani, ne ocupăm singuri de această stagiune și avem rezultate extraordinare. Este o prietenie care s-a creat în ultimii ani între instituția noastră și Fundația Remember Enescu, materializată prin o serie de activități care se desfășoară aici. De câteva ori pe an, tineri violoniști, pianiști, cei de la canto vin aici, la centrul cultural. Publicul s-a obișnuit, publicul format din locuitori ai orașului Bușteni dar și din turiști. Reușim împreună, iată, să organizăm anul acesta Concursul Internațional Remember Enescu - secțiunea canto, un eveniment deosebit de important care pe noi ne onorează și care sunt convins că va deveni tradiție aici, la Bușteni."

La final, doamna Mihaela Tomescu, președinta Fundației Culturale Remember Enescu, a exprimat o concluzie a întregului demers:

"Am vrut să punem în valoare creația enesciană și pe această linie. Concursul pare să fie dificil, având două etape, cu cinci sau chiar șase lucrări propuse de programul de concurs."

Și pentru că Fundația Culturală Remember Enescu este foarte activă, numiți-ne următorul eveniment pe care-l programați!

"Dincolo de stagiunea noastră, care propune săptămânal recitaluri bucureștene și în alte orașe, avem Concursul "Dan Cumpătă" în 14 și 15 decembrie. În afară de acest concurs, care sigur că este un eveniment important al nostru, iată și un concert aniversar! Fundația noastră împlinește frumoasa vârstă de 20 de ani. Organizăm o sărbătoare pentru noi toți - foști membri, actuali membri, profesori - să ne bucurăm împreună în 19 decembrie la Teatrul Odeon, în prezența violonistului Alexandru Tomescu. El a fost inițiatorul acestui concert."


Reportaj realizat de Monica Isăcescu