ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Alexandru Tomescu a transformat, pentru câteva ore, Căminul Cultural de la Mihăileni-Botoșani, într-o adevărată sală de concerte

Bookmark and Share
Publicat: joi, 23 Mai 2019 , ora 9.37

Luni, 20 mai 2019, în fața a sute de oameni, pe scena Căminului Cultural de la Mihăileni/Botoșani s-a auzit muzica celor mai cunoscuti compozitori români și francezi, interpretată de Alexandru Tomescu și sunetul strălucitor al Viorii Stradivarius Elder Voicu, alături de harpista de origine franceză, Delphine Benhamou și actorul TNB, Lari Giorgescu-dans contemporan, care au adus în atenția publicului un dialog fascinant între muzică și dans.

Concertul de vioară, harpă și dans contemporan a celor trei mari artiști a transmis publicului prezent, în mod special, zecilor de copii și tineri, o puternică emoție și bucurie, insuflându-le pasiune și inspirație pentru artă, dar și o mare recunoștinâă pentru opera lui George Enescu, care a copilărit chiar pe meleagurile de la Mihăileni/Botoșani.

Violonistul Alexandru Tomescu a declarat, după concertul de la Mihăileni/Botoșani "Cu deosebită emoție am revenit la Mihăileni/Botoșani, alături de colegii mei Delphine Benhamou și Lari Giorgescu. Pot spune deja că mă simt ca acasă aici, poezia locurilor mă inspiră de fiecare dată. Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a vedea entuziasmul și luminițele din ochii copiilor atunci când ascultă muzică? Să nu uităm, totul a pornit de la acțiunea de salvare a Casei lui George Enescu, inițiată de Societatea Internațională George Enescu din Viena și transformarea ei într-un centru cultural care să beneficieze întreaga comunitate. Reabilitarea Casei George Enescu este încă în curs de desfășurare și este sub coordonarea directă a Fundației Pro Patrimonio, acțiune care se realizează cu sprijinul a numeroși sponsori și donatori".

Cea de-a XII-a ediție a Turneului Internațional Stradivarius, numit "VIVE LA MUSIQUE!", se derulează în cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019, sub Înaltul Patronaj al Ambasadoarei Franței în România, E.S Michele Ramis, iar concertul de la Căminul Cultural Mihăileni/Botoșani este al 7lea concert dintr-o serie de 15 concerte în România. Turneul continuă cu seria de concerte de la Iași -21 mai-Palatul Culturii-Sala Voievozilor, 25 mai-Târgu-Jiu-Parcul Coloana Fără Sfârșit a lui Brâncuși, 26 mai-Filarmonica Oltenia-Craiova, 30 mai-SALA RADIO BUCUREȘTI, 31 mai-Filarmonica Sibiu-Sala Thalia, 2iunie-București - SALA RADIO. La cererea extraordinară a publicului, concertul "VIVE LA MUSIQUE!"- din Turneul Internațional Stradivarius va avea două reprezentații la SALA RADIO-București, pe 30 mai și 2 iunie.

Repertoriul compus din minunata muzică a lui Enescu și Bartok alături de celebrele piese clasice franceze- Camille Saint-Saëns - Fantaisie op. 124, Jules Massenet- Méditation, propuse într-o nouă sonoritate ale viorii și harpei, cu o interpretare special conceputăcare poate reda întreaga gama de emoții și vibrații a unei orchestre, totul se completează cu piesa contemporana Pas Encore, compusă e tânara și foarte talentata Sabina Ulubeanu. Tot acest tablou muzical este completat de actorul Lari Giorgescu, care vine să susțină vizual, prin dans contemporan și o coregrafie special concepută, muzica interpretată de cei doi artiști, vioară și harpă.

Ca în fiecare an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze sociale și de interes public, iar în acest an sprijină initiativa ONGului Dăruiește Viață. Investește în fericire pentru a contribui la construcția Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică.